7 чужди коледни традиции във Великобритания и България

 

 

 

За много британци да си британец означава да приемаш различни култури.

Затова на Коледа и други празници британците не разчитат единствено на неща от миналото си (например, традиция, костюм или танц), а включват и елементи на чужди култури.

Ето няколко примера:

1. Из цяла Великобритания днес могат да се видят коледни пазари - вижте гормата снимка.. Те са германски по произход.

 

Godey'streeDec1850

2. Германско по произход е и коледното дърво. То символизира Райската градина. Възниква през 16-ти век и става популярно в днешния си вид, благодарение на германския протестантски реформатор Мартин Лутер. То е "внесено" във Великобритания от родения в Германия принц Алберт, съпруг на кралица Виктория. Британците виждат за първи път коледно дърво на картина на кралското семейство покрай елхата в двореца Уиндзор, отпечатана през 1848 г. в списание Illustrated London News (виж илюстрацията в началото).

3. Father Christmas, британският дядо Коледа, също е "чужденец". Той идва от "нашата част" на Европа. Идеята е взета от Свети Николай, който е бил епископ на византийския град Мира. Първоначално той "идвал" на 6 декември, а едва през 19-ти век започнал да идва на 25 декември. От времето на крал Хенри VIII до началото на 20 век Father Christmas дори не е дядо, а е по-млад и носи зелени дрехи, обточени с кожа.

4. Еленът Рудолф също не е британски, а американски. Той идва от Чикаго, където е  създаден  през 1939 г. за универсален магазин.

5. Чорапите, които децата във Великобритания окачват над леглата си, за да може Father Christmas да сложи в тях подаръци, са френско "изобретение". Подобни чорапи, пълни с храна, започнали да оставят пред къщите на бедни френски монахини през 12 век.

6. Традицията да се слага имел над вратите по Коледа и да се целуват момите, застанали под  него, е характерна за скандинавските легенди.

7. Коледната пуйка е "по идея" на испанците, които донесли птиците от Америка. Първоначално само богаташите ядяли пуйки, тъй като били скъпи. Едва след Втората световна война пуйките станали масово достъпни.

Ако сте пуритан и държите на спазването на "българските" коледни традиции,  отделете време да научите тяхната история от статията на доц. Стефан Дечев: Митовете за коледното меню. Кога и как ошавът, сармите и свинското се превръщат в традиционни ястия.

Ако ви харесват нашите текстове и усилията, които полагаме за опознаването на британската култура и връзките между българи и британци, защо не ни подкрепите като направите малко дарение? На сайта има бутон за това. Коледа е - подкрепете нашата мисия, на която се бяхме посветили и през изминалата година. Вашето дарение ще ни помогне да продължим напред. Натистете ТУК за дарение.

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Българи в Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.