7 чужди коледни традиции във Великобритания и България

 

 

 

За много британци да си британец означава да приемаш различни култури.

Затова на Коледа и други празници британците не разчитат единствено на неща от миналото си (например, традиция, костюм или танц), а включват и елементи на чужди култури.

Ето няколко примера:

1. Из цяла Великобритания днес могат да се видят коледни пазари - вижте гормата снимка.. Те са германски по произход.

 

Godey'streeDec1850

2. Германско по произход е и коледното дърво. То символизира Райската градина. Възниква през 16-ти век и става популярно в днешния си вид, благодарение на германския протестантски реформатор Мартин Лутер. То е "внесено" във Великобритания от родения в Германия принц Алберт, съпруг на кралица Виктория. Британците виждат за първи път коледно дърво на картина на кралското семейство покрай елхата в двореца Уиндзор, отпечатана през 1848 г. в списание Illustrated London News (виж илюстрацията в началото).

3. Father Christmas, британският дядо Коледа, също е "чужденец". Той идва от "нашата част" на Европа. Идеята е взета от Свети Николай, който е бил епископ на византийския град Мира. Първоначално той "идвал" на 6 декември, а едва през 19-ти век започнал да идва на 25 декември. От времето на крал Хенри VIII до началото на 20 век Father Christmas дори не е дядо, а е по-млад и носи зелени дрехи, обточени с кожа.

4. Еленът Рудолф също не е британски, а американски. Той идва от Чикаго, където е  създаден  през 1939 г. за универсален магазин.

5. Чорапите, които децата във Великобритания окачват над леглата си, за да може Father Christmas да сложи в тях подаръци, са френско "изобретение". Подобни чорапи, пълни с храна, започнали да оставят пред къщите на бедни френски монахини през 12 век.

6. Традицията да се слага имел над вратите по Коледа и да се целуват момите, застанали под  него, е характерна за скандинавските легенди.

7. Коледната пуйка е "по идея" на испанците, които донесли птиците от Америка. Първоначално само богаташите ядяли пуйки, тъй като били скъпи. Едва след Втората световна война пуйките станали масово достъпни.

Ако сте пуритан и държите на спазването на "българските" коледни традиции,  отделете време да научите тяхната история от статията на доц. Стефан Дечев: Митовете за коледното меню. Кога и как ошавът, сармите и свинското се превръщат в традиционни ястия.

Ако ви харесват нашите текстове и усилията, които полагаме за опознаването на британската култура и връзките между българи и британци, защо не ни подкрепите като направите малко дарение? На сайта има бутон за това. Коледа е - подкрепете нашата мисия, на която се бяхме посветили и през изминалата година. Вашето дарение ще ни помогне да продължим напред. Натистете ТУК за дарение.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.