Британски културен пътеводител описва какви са българите

Bulgaria: The Essential Guide to Customs & Culture е книга, която ще е полезна на чужденците, които са ваши партньори в живота и бизнеса, както и на онези - които планират да посетят или работят в България.
Представяме книгата и авторката й Юлияна Цветкова.

Една от популярните поредици на нашия сайт Българи в Лондон е посветена на английската култура. В нея резюмирахме глави от книгата Watching the English на британската антроположка Keйт Фокс.

Темите в книгата за английската култура, която се основава на лични наблюдения на Кейт Фокс и на изследвания, включват чувството за справедливост на англичаните - дава отговор защо, например, те прилежно се редят на опашка и чакат своя ред - значимостта на учтивостта, английската страст към чая, защо англичаните говорят за времето, как англичаните се шегуват със себе си и всеки, който се взима прекалено сериозно.

Има подобна книга за поведението на българите и тяхната култура. Книгата се казва Bulgaria The Essential Guide to Customs & Culture и е част от поредицата Culture Smart на британското издателство Kuperard, специализирано в пътеводители за културата по света.

Bulgaria The Essential Guide to Customs & Culture е разделена на глави, посветени на ценностите на българите, на техните традиции и обичаи, как те правят приятелства и любовни връзки, какви правила на поведение имат у дома и на работните им места. Книгата е джобен формат, около 200 страници и включва текст и снимки.

Представям си, че всеки българин има какво да каже за българите и тяхната култура. На мен ми е трудно да говоря общо за българите, защото разликите, които откривам между тях са повече от общите неща. Въпреки това бързо прочетох книгата, защото темите ми бяха любопитни.

Какво бих отговорил, ако някой колега или съсед в Англия ме попита какво е българското чувство за хумор, отношение към реда и хигиената, как изглеждат българските градове и села, какви са разликите между богатите и бедни райони в страната и квартали в градовете, как се отнасят българите към малцинствата, към чужденците, към сексуалните малцинства…?

Bulgaria The Essential Guide to Customs & Culture би била полезна на всеки чужденец, който има партньор българин, или на онези, които планират да посетят или работят в България.

Автор на Bulgaria The Essential Guide to Customs & Culture е Юлияна Цветкова, която живее в Торонто, Канада. Издателство Kuperard ме свърза с нея. Юлияна Цветкова - на снимката - отговори на моите въпроси.

Къде сте родена и живяла в България?

Родена съм в Пловдив, където завърших Английската езикова гимназия, след което завърших Английска филология в Софийския университет "Климент Охридски".

Какво сте работили в България?

Започнах като гимназиален преподавател в София. После преподавах в Медицинска академия и Нов български университет. Била съм също преводач в телевизията и на книги, включително "Дипломацията" на Хенри Кисинджър. Месеци след като предадох превода, през 1998 г., заминахме за Канада.

Защо имигрирахте?

Исках да дам шанс на моите дъщери да направят повече, да пътуват повече, да успеят повече от своите родители.

Какви работи сте имали извън България?

Преподавала съм английски език в Ангола, Канада, Китай, Казахстан, ОАЕ. От 2017 до 2020 година пътувах от Владивосток и Сеул до Осло и Гьотеборг, от Стокхолм и Хелзинки до Бишкек и Ташкент като маркетинг мениджър на Евроазиатския регион в международния отдел на колежа, за който работих над двадесет години тук, в Торонто - Centennial.

С какво Culture Smart е уникална?

Поредицата измества фокуса от чисто туристическия интерес към страните, които представя, към тяхната история, светoглед, език, популярна култура, социален кодекс на поведение, образование, ценностна система и отношение към света наоколо: с една дума, подводната част на културния айсберг, която ни определя и движи. (Добавяме изображение на айсберга, за който става дума.)

Какво Ви хареса в работата на автор?

Голямото количество литература, която трябваше да прочета и изследвам, за да напиша онова, което исках, в разбираема и компактна форма.

Какви бяха предизвикателствата Ви като автор на книгата за България? Как се справихте с тях?

Книги като CultureSmart! имат предварително зададен формат и обем, и авторите им трябва да се съобразяват с тях. Можех да пиша многократно повече за всяка от рубриките на изданието. Именно затова най-голямото предизвикателство беше да "налея морето в кофа". Да оставя най-важното, най-значимото и разбираемо за най-голям брой читатели. За това получих неоценима помощ от моя редактор.

Кои източници ползвахте за събиране на информацията?

Исторически трудове на български, английски и американски учени, художествена и публицистична литература, статии от различни издания, статистика, интервюта с познати и приятели.

Какво научихте за България и българите, докато работихте върху книгата?

Удиви ме скоростта на промените във всяка област на живота в България - приспособимостта на по-младите поколения към тези промени, възприемчивостта за всичко ново - хубаво и не чак толкова. Бях и разочарована от някои - като например безразборното възприемане на чуждици, които звучат не само смешно, но и са напълно ненужни, защото имат точен еквивалент на български. Фактът, че съм филолог и човек на словото е причина за това.

За какво време написахте книгата?

Три месеца сред прекрасната природа на Родопите, които са моя център на равновесие. Имах и най-компетентния редактор (Geoffrey Chesler), от когото научих страшно много.

Кое Ви беше най - трудно да обясните на чуждестранна аудитория?

Балканският оптимизъм и неизчерпаемия извор на чувството за хумор на българите, въпреки тежката им историческа съдба.

Как изглежда за Вас аудиторията на тази книга?

Всички, за които пътуването по света не е само отметка в списъка на желанията, печат в паспорта, снимките пред тази или онази забележителност или на маса, отрупана с местни деликатеси. Книгата е за истински любопитните, които виждат хората, наблюдават ги, и се опитват да ги разберат, същевременно, разбирайки и научавайки самите себе си.

На кого бихте подарили Вашата книга и защо?

Първо, на моите български приятели, които са и най-добрите ми критици. След това на студентите, приятелите и колегите, с които ме е срещала работата по света. В България съм посрещала колеги от Нова Зеландия, Пакистан и Канада, чийто интерес към родината идваше от факта, че бях първата българка, с която ги беше срещнала съдбата.

Автор: Бойко Боев

Снимка: архив на Юлияна Цветкова

Bulgaria The Essential Guide to Customs & Culture може да бъде поръчана от Амазон.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.