Британското общество през седмицата

Продължаваме рубриката с новини от британските медии, които представят днешното британско общество.

Понеделник

Жителите на южен Лондон преминават Темза около 2 пъти повече, от живеещите в северен Лондон.  14% от жителите на южен Лондон пътуват до северен Лондон всеки ден, а само 4% от тези от северен Лондон отиват в южен ежедневно. Най-често севернолондончани ходят в южен Лондон заради събития или приятели, а южнолондончани ходят в северен Лондон на работа (YouGov)

Вторник

7% от британците смятат, че Обединеното кралство със сигурност ще се присъедини към ЕС отново; 20% вероятно да, 28% вероятно не, 21% със сигурност няма, а 24% нямат мнение. (YouGov)

Сряда

След референдума за Брекзит броят на ЕС имигриращи в Обединеното кралство е спаднал от 190 хиляди през 2016 г. на 92 хиляди през 2019 г. С 30 процента са намалели наемателите на жилища в Лондон, които са граждани на ЕС, в сравнение с 2017 г. Най-голям е спадът на наематели европейци в Илфорд, а след това в Бромли. (Standard)

Четвъртък

Почти 1 милион лондончани от ЕС са подали молба за уседнал статут до края на декември. Най-много са румънците 161 хиляди, след това са италианците – 131 хиляди, а на трето място поляците – 100 хиляди. Малко над 60 хиляди българи от Лондон са подали молби. Българите в Лондон са на пето място след испанците, с близо 84 хиляди молби. Най-много молби за уседнал статут за подадени от граждани на ЕС, които живеят в лондонския район Нюман, следвани от Брент и Илийнг. (Standard)

140 хиляди българи от цяла Великобритания са подали молби за уседнал статут, според трудовото аташе в Лондон (цитат на трудовото аташе в българското посолство пред bulgariansinlondon.com).   

Петък

Имигрантите с квалификации (skilled migrants) ще могат да работят в Обединеното кралство и след Брекзит. Към момента годишно в Обединеното кралство имигрират 65 хиляди души с квалификации (skilled migrants) и 90 хиляди, без квалификации, повечето от които са от ЕС. Правителството представи новата система за работни визи, която влиза от началото на 2021 г. Според нея за работна виза на квалифицирани имигранти са необходими подходящо квалификационно ниво, покана за работа от работодател и заплата от минимум 25 600 на година, както и добро ниво на английски език (Sunday Times).

Събота

Лондон е град на активисти. Преди 3 години една 17-годишна лондонска ученичка започна кампания за предоставяне на безплатни дамски превръзки в английските училища. Този месец беше приета необходимата законова промяна, за да могат всички ученички да имат безплатен достъп до хигиенни продукти в училище (TimeOut).

Неделя

Знамето на ЕС ще продължи да бъде на британските шофьорски карта още 10 години.  Британската агенция за лицензиране на водачи и превозни средства DVLA възнамерява да запази знамето на новите карти до 31 декември тази година. Тъй като шофьорите трябва да подновяват книжките си всеки 10 години, някои ще имат книжки със знамето на ЕС до 2030 г. (Sunday Times)

Със своите над 31 милиона лични автомобила Обединеното кралство е на трето място по автомобили в ЕС след Германия и Франция. За разлика от България, в Обединеното кралство свидетелство за правоуправление може да бъде издадено на лица, които са навършили 17 години.

 

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.