Георграфията на Обединеното кралство

Този текст е част от поредицата на bulgariansinlondon.com "Британия Факти".

Сигурно много от вас си спомнят часовете по география, в които преподавателите влизаха в класната стая с карта и я провесваха на дъската, а от учениците се очакваше да могат да покажат къде са полезните изкопаеми на България или планините, реките и моретата по света. (Грешно е да се каже, че те не са нагоре или надолу. Правилното е - на север или на юг!) 

Намерих една снимка на карта на Великобритания, защото днес темата е географията на тази държава. 

Факт номер 1: Във Великобритания няма много високи планини, много големи реки, много големи равнини или гори. Както британският климат, британските пейзажи са умерени. (Това не означава обаче, че са безинтересни!) 

 2. Равнините са на юг и изток. Планините са на север и запад (макар и там да има равнини). 

3. Заради многовековното земеделие на острова, горите са малко, за сметка на пасищата (grasslands). Великобритания и Ирландия имат най-големите пасища в Европа (на снимката е моторизиран овчар).  

4. Дървета и храсти се виждат почти навсякъде из земеделските райони, защото те маркират границите на отделните владения. Тeзи маркери се наричат hedgegrows (живи плетове). 

5. Великобритания е много населена страна - средно 281 човека на километър. За сравнение, в България живеят средно по 61 човека на километър. 

6. Британците (особено англичаните и уелсците) обичат къщи с градини. Затова градовете са много обширни. Например, Лондон, който има три пъти повече население от Атина, е 10 пъти по-голям по площ.   

7. Лондон - най-големият град на западна Европа - доминира Великобритания. 1/5 от населението на държавата живее в Лондон. Лондон обаче е космополитен и много по-различен от останалите британски градове. В него се говорят общо 300 езика и има ресторанти от повече от 70 страни, защото 1/3 от лондончани са родени извън Великобритания. Лондон е финансов, административен, културен и медиен център. В Лондон са както най-богатите райони (areas) на страната, така и най-бедните.  

8. Южна Англия е най-населената територия на Великобритания. Много жители от там пътуват всеки ден за работа в Лондон. Графство Кент се нарича “градината на Англия”, заради зеленчуците и плодовете. The Downs - на юг чак до морето - са хълмове с пасища за овце. The West Country около Бристол, някога едно от най-важните пристанища, е земеделски район. Cornwall е британската Ривиера - там туристите са радват дори на палмови дървета. Еast Anglia на североизток от Лондон е равнинна, там се отглеждат зърнени култури.  

9. Midlands е район с тежка индустрия в миналото. Там се намира Бирмингам, вторият по големина град във Великобритания, но ако повечето  българи са ходили във втория по големина град в България Пловдив, много малко мои британски колеги и съседи са ходили в Бирмингам. За сметка на това, много са ходили в Stratford upon Avon, родното място на Шексир, също в Midlands. В Midlands са и Black Country известни с керамиката си (на нашия сайт сме писали за Wedgewood).  

10. Северна Англия е с Пенинските планини, в миналото миньорски райони. Те са дали възможност тази част да бъде водеща по време на индустриалната революция през 19-ти век. Освен това, Брадфорд и Лийдс са били центрове на вълнена индустрия, а Манчестър и Ливърпул на памук. Шефилд е британският Перник - заводи за стомана. Нюкясъл - корабостроителници. В северна Англия е Lake District - район с много красиви езера - известен в цял свят, благодарение на английските поети романтици. 

11. Шотландия не е гъсто населена и има три района - южен: хълмист с малки градове и развито овцевъдство, централен - равнинен, най-населен, и северен - планински с красиви долини, известен с производството на уиски. Трите най-големи шотландски градове са Глазгоу, през 19-ти век много голям индустриален център, Единбург - красивата столица на Шотландия, наречена “the Athens of the north” (Атина на севера), заради културното и административно значение, и Абърдийн, наричан ”гранитния град” защото е изграден от този камък, и “нефтената столица на Европа”, заради нефтодобива в Северно море, от началото на 80-те години на миналия век. 

12. Северна Ирландия е земеделска. Столицата Белфаст е известен с производството на текстил и кораби.  

13. Уелс е сравнително малка страна, но много населена, макар и без големи градове (Най-големият град, столицата Кардиф, е с население около 350 хиляди души.) Уелс е планински, в миналото с мини и много индустриални села. Знаете ли, че Кардиф и Перник са побратимени градове (twinned towns)?  

Автор на текста и снимката: Бойко Боев 

Аз пиша тези текстове в свободното си време; надявам се те са полезни за всички българи, които имат интерес към живота в Обединеното кралство, и за ориентирането и адаптацията на българите в тази страна. Ако желаете да участвате в това начинание, ми пишете на boyko@bulgariansinlondon.com. Всяка подкрепа в тази мисия ще е оценена.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.