Гласува ли кралицата на изборите?

Въпреки че законът позволява изборите в Обединеното кралство да се провеждат във всеки ден от седмицата, по традиция те се провеждат в четвъртък. Традицията е останала от времето, когато работниците са получавали заплатите си седмично. Това ставало в петък, след което следвала почерпка в пъба. Било решено, че е удачно изборите да дойдат преди получаване на заплатата, докато хората не са прекалено пияни.

Тъй като изборите са мажоритарни, може да се стигне теоретично до това два или повече кандидати в район да получат едно и също количество гласове. Какво се прави тогава? В този случай народен представител се избира чрез жребий.

Първият Английски парламент е съставен през 1265 г. В него отделните общини изпратили свои представители, членове били също благородниците и висшите духовници. Парламентът съветвал монарха и приемал данъчните закони, предложени от него.

От 1341 г. Английският парламент е двукамарен. Разделянето на Камарите на Общините и на Лордовете станало по времето на крал Едуард III. Благородниците и духовниците станали членове на Камарата на Лордовете.

През 1707 г. след обединяването на Шотландия и Англия и създаването на Великобритания (Great Britain) английският и шотландският парламент били закрити и на тяхно място бил създаден Парламента на Великобритания.

През 1801 г. в резултат на обединението на Великобритания и Кралство Ирландия било създаденото Обединеното Кралство (United Kingdom of Great Britain and Ireland) и Парламентът на Обединеното Кралство включил и ирландски представители.

Най-младият английски депутат е Кристофър Монк, той бил 13-годишен, когато станал член на Парламента през 1667 г. Днес този рекорд не може да бъде подобрен, тъй като минималната възраст, за да стане някой член на Камарата на общините, е 18 години.

Гласува ли Кралицата на изборите? Кралицата не гласува. Няма закон, който да забранява на монарха и неговото или нейно семейство да гласуват, но съгласно конституционната традиция, монархът и семейството му трябва да спазват стриктен неутралитет по политически въпроси. Поради това Кралицата и семейството й не участват в изборите.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.