Защо англичаните говорят за времето

Millenium Bridge

Представяме накратко книгата Watching the English на британската антроположка Kate Fox. Започваме с главата за времето.

Англичаните често започват разговор с коментар за метеорологичното време. Всъщност те не говорят за времето, тъй като то не е толкова забележително, в смисъл, че на острова няма торнадо, мусони, урагани, като на други места по света.

Разговорът за времето е възможност на хората да преодолеят първоначалното си смущение, за да могат да говорят по същество след това. Затова тази тема е вид “ритуално въведение”, чиято цел е да позволи на участниците в разговора да се отпуснат.

Разговорът за времето има свои правила (етикет), които са по-важни от логиката на разговора на тази тема:

Разговорът за времето изисква взаимност, а не анализ на времето. В миналото хората са казвали How do you do? и са отговаряли със същия въпрос. Днес говоренето за времето заменя тези странни за чужденеца въпроси, с които англичаните са започвали разговор.

Изразяването на взаимност по отношение на времето изисква съгласяване с наблюдението на събеседника ви. Унгарският хуморист George Mikes, който пише за Англия, отбелязва, че е недопустимо да се влиза в спор, когато се дискутира времето.

Има йерархия за времето:

Слънчево и топло; Слънчево и студено; Облачно и топло; Облачно и студено; Дъждовно и топло; Дъждовно и студено.

Следвайки йерархията, след като се съгласите с мнението на събеседника си, който се оплаква, че е облачно, може да кажете, че е поне топло. Ако пък е облачно и студено, може да кажете, че поне не вали дъжд.

Ако слушате прогнозата за времето по новините, ще забележите, че йерархията се спазва дори от телевизионните метеоролози. Те казват, че ще е облачно, но поне топло или че поне няма да има дъжд, например.

За сняг се говори много рядко в Англия, тъй като снеговалежите са редки. Англичаните не знаят как да говорят за сняг, тъй като от една страна той им харесва естетически, а от друга - е причина за практически проблеми в ежедневието (спрели или закъснели влакове, задръствания).

Англичаните не обичат чужденци да критикуват времето на острова (въпреки че самите те се оплакват от него). Проява на лош вкус е впускането в хвалби за времето в собствената ви държава. Помнете, че говорите за времето не заради него, а за да започнете разговор по същество. Съгласявайте се, помнейки йерархията за времето, и ще спечелите събеседниците си, защото те ще са благодарни, че разговорът върви по "английски маниер"!

Англичаните могат да заговорят за времето, без да желаят да продължат сериозен разговор. Тъй като чувството за автономност на личността е много силно развито на Острова, не се очаква от никого да излезе от своя личен комфорт, за да си говори с непознати. В тези случаи приемете разговорът за времето като поздрав между непознати.

В събота, 27 януари, организираме среща с  Алекс Ома-Пaйос. Подробностите са в поканата* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.