Защо е важно да знаете за Джон Бул?

Няма нужда да ви показвам снимка на Uncle Sam – Чичо Сам – който персонифицира САЩ, защото всички сте го виждали.  

Днес разказвам за John Bull, защото той персонифицира Обединеното кралство. 

Джон Бул се появява за първи път в началото на 18-ти век, когато Обединеното кралство е световна сила. От тогава карикатуристите го използват, за да изобразяват Обединеното кралство и отношенията му с други световни сили (навремето Испания и Франция). В британските карикатури Джон Бул е символ на свобода и лоялност към монархията. 

Да разгледаме как изглежда Джон Бул. По облеклото му (бричове, фрак (tailcoat), жилетка (често с британското знаме) и нисък цилиндър) в миналото хората са разбирали, че е фермер, а не градски човек. Той е добряк и як. До него е куче, от английската порода булдог. В Джон Бул няма нищо интелектуално, а обратно - той е земен, практичен човек, който, както показва фигурата му, обича да хапва и пийва. Името му също говори за произхода и характера на Джон Бул – на английски bull e животното бик, и отразява прякора, който французите навремето са имали за британците les rosbifs (the “Roast Beefs” заради характерното британско ястие ростбиф или печено телешко).  

В Джон Бул няма нищо геройско, докато в другия образ - персонификация на Обединеното кралство - Британия, виждаме герой. Британия е жена - войн. Тя има шлем и тризъбец.  

Откривате ли нещо древно? Това е, защото образът е от римски монети от 2-ри век, а името Британия е римското име на днешните острови, на които е Обединеното кралство – британските острови.  

Британия символизира морската и имперска сила на Обединеното кралство и британците я свързват с патриотичната песен Rule Britannia (Британия, властвай/господствай), която е свързана с британския флот и армия. Чуйте песента.

 

Британия е на британските монети от векове. В момента е на монетата от 2 паунда. 

Кой персонифицира България?

За мен, розоберачката на старите два лева, а гласът на актрисата Цветана Манева е гласът на България. 

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.