За британските вестници

Британските вестници са познати в цял свят. Въпреки това чужденците могат да се объркат в света на печатните медии, тъй като техните възгледи са разнообразни. Макар да не вярват в медиите, британците се гордеят с медийното разнообразие. 

Човек може да научи много за британците от това какъв вестник си купуват.

The Daily Telegraph, който започва да излиза през 1855 г., е консервативен вестник. Той е един от най-четените вестници и популярен сред гласуващите за консервативната партия. Неговите редактори имат влияние в тази партия. 

Друг консервативен вестник е Daily Mail, който излиза от 1896 г. Той е насочен към средния британец (предимно тези живеещи извън Лондон). Голямата си популярност дължи на фокуса върху семейни ценности, липсата на политическа коректност – източноевропейците и българите са представени често в негативна светлина, историите за кралското семейство и миналия блясък на Британия. 

Качествен вестник е The Times. Много популярен е неделната му версия The Sunday Times, която включва добре написани подлистници на различни теми.The Times подкрепя консервативната партия, но е подкрепял и лейбъристката, тъй като се стреми да привлича читатели, които нямат силни консервативни или лейбъристки нагласи.

The Guardianе вестникът на либералната средна класа в големите градове. Има израз “Guardian reader”, с който обозначават либералните, лявоориентирани читатели на вестника. Статиите в него са от високо качество и журналистите му често получават награди за разкритията си. 

Друг лявоориентиран вестник е Daily Mirror, създаден през 1903 г. Подобно на Daily Mail той е таблоид, но е популярен сред гласуващите за лейбъристката партия, особено тези от по-ниските класи.  

Вестникът с най-голям тираж е таблоидът Sun. Освен със сензационните си новини, той е известен със снимките си на разголени жени. 

Стереотипите за британските вестници се виждат добре в известен коментар на герой в комедийния телевизионен сериал Yes Prime Minister:

“The Daily Mirror четат хората, които си мислят, че управляват страната. 

The Guardian четат тези, които смятат, че трябва да я управляват. 

The Times четат хората, които в действителност управляват страната.

The Daily Mail четат съпругите на тези, които управляват страната.

Sun четат тези, които не се интересуват от това кой управлява, а от това дали жените във вестника имат големи цици.”

 

 

Снимка: Amit Agarwal under Creative Commons Licence. 
    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.