За британските вестници

Британските вестници са познати в цял свят. Въпреки това чужденците могат да се объркат в света на печатните медии, тъй като техните възгледи са разнообразни. Макар да не вярват в медиите, британците се гордеят с медийното разнообразие. 

Човек може да научи много за британците от това какъв вестник си купуват.

The Daily Telegraph, който започва да излиза през 1855 г., е консервативен вестник. Той е един от най-четените вестници и популярен сред гласуващите за консервативната партия. Неговите редактори имат влияние в тази партия. 

Друг консервативен вестник е Daily Mail, който излиза от 1896 г. Той е насочен към средния британец (предимно тези живеещи извън Лондон). Голямата си популярност дължи на фокуса върху семейни ценности, липсата на политическа коректност – източноевропейците и българите са представени често в негативна светлина, историите за кралското семейство и миналия блясък на Британия. 

Качествен вестник е The Times. Много популярен е неделната му версия The Sunday Times, която включва добре написани подлистници на различни теми.The Times подкрепя консервативната партия, но е подкрепял и лейбъристката, тъй като се стреми да привлича читатели, които нямат силни консервативни или лейбъристки нагласи.

The Guardianе вестникът на либералната средна класа в големите градове. Има израз “Guardian reader”, с който обозначават либералните, лявоориентирани читатели на вестника. Статиите в него са от високо качество и журналистите му често получават награди за разкритията си. 

Друг лявоориентиран вестник е Daily Mirror, създаден през 1903 г. Подобно на Daily Mail той е таблоид, но е популярен сред гласуващите за лейбъристката партия, особено тези от по-ниските класи.  

Вестникът с най-голям тираж е таблоидът Sun. Освен със сензационните си новини, той е известен със снимките си на разголени жени. 

Стереотипите за британските вестници се виждат добре в известен коментар на герой в комедийния телевизионен сериал Yes Prime Minister:

“The Daily Mirror четат хората, които си мислят, че управляват страната. 

The Guardian четат тези, които смятат, че трябва да я управляват. 

The Times четат хората, които в действителност управляват страната.

The Daily Mail четат съпругите на тези, които управляват страната.

Sun четат тези, които не се интересуват от това кой управлява, а от това дали жените във вестника имат големи цици.”

 

 

Снимка: Amit Agarwal under Creative Commons Licence. 
 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.