Как се обличат англичаните?

Представяме накратко глави от книгата Watching the English на британската социална антроположка Kate Fox. В следващата глава се разказва за облеклото на англичаните.

Нейните наблюдения включват:

Англичаните нямат национален костюм и не смятат, че “представата за английско” (Englishness) се крие в цвят, кройка, шевица и други подобни.

Англичаните не се отнасят към облеклото си сериозно. Изключения са случаите, когато чрез облеклото си изразяват своя ексцентризъм.

Ексцентричността на англичаните се изразява в носенето на определен вид дрехи при официални случаи, като например, шапки на конни състезания, или суб-културното облекло на пънкари, готик и скинари. Кейт Фокс казва, че и в двата случая става дума за “униформи” и твърди, че англичаните имат склонност най-вече към униформеното облекло.

Най-ексцентрично в Англия се облича кралицата. Тя не следва модата и има свой стил, който е модифициран ретро стил от 50-те години.

Ексцентричността на англичаните се изразява и в това, че се правят, че не им пука как изглеждат. Кейт Фокс обаче открива, че на хората им пука какви дрехи носят, въпреки че не го показват.

Най-важното правило за англичаните е да не правят впечатление с дрехите си, тъй като изпитват неудобство от коментари за вида си. Затова най-честият въпрос, свързан с дрехи е дали е подходящо да се облекат по определен начин или с други думи - как да се облекат, за да са незабележими сред останалите хора.

Да не изпъкваш за англичаните не означава да се обличат като всички останали. В Англия масовите правила (mainstream rules) не са популярни като в други страни, затова англичани, именно, са създателите на много оригинални младежки течения, изразяващи се и в облеклото, пънк стила, например.

Кейт Фокс открива класови различия в начина на обличане на англичаните. Тя обаче признава, че й е било трудно да открие различията, тъй като англичаните не показват отношение към дрехите.

Ето някои от различията:

Младите представителки на нисшите класи се разголват, независимо от метеорологичните условия. Популярно е схващането, че аристократките имат тънки крака, но това, според Фокс, се дължи на факта, че те просто не си показват краката, освен ако нямат наистина красиви крака.

Представителите на по-нисшите класи се грижат повече за косата си и ползват повече спрейове и гел.

Характерно за представителите на по-нисшите класи е да се обличат в една гама от глава до пети.

Представителите и на нисшите и на висшите класи пазаруват дрехи в магазини за втора употреба. Първите, защото нямат средства, а вторите - от ексцентричност, смята Фокс.

Представителите на висшите класи биха носили специално ушит костюм, отколкото дрехи на Армани или друг популярен дизайнер.

За представителите на по-нисшите класи и новобогаташите е характерно носенето на масивни часовници, много пръстени и големи бижута.

Прочетете и други части от книгата Watching the English на Kate Fox.

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.