Как човек става монарх

Церемонията по коронясването на бъдещите крале и кралици във Великобритания включва различни ритуали. Един от тях – най-важният – е помазването.

Помазването става като върху челото на бъдещия монарх се чертае кръст. За целта се използа масло от Светите места. Този акт се извършва от архиепископа на Кентънбъри в Уестминстърското абатство.

От Средновековието се смята, че актът на помазването е по-важен от този на коронясването, тъй като чрез този акт помазаният получава божествена сила, дадена му директно от Господ, докато короната се дава от хората.

Актът на помазването е толкова сакрален, че не се извършва пред очите на присъстващите в Уестминстърското абатство. Над бъдещия монарх се поставя завеса и действието се извърша под завесата.

Любопитно е, че при първото и единствено досега телевизионно излъчване на коронация на британски монарх – коронацията на кралица Елизабет II през 1953 г. – телевизията спира предаването и зрителите не виждат помазването.

След като излиза от завесата помазаният се счита за крал или кралица. Монархът вече не е като останалите хора.

Ако в България и другите републики властта е на народа и той е суверенът, във Великобритания властта е на краля или кралицата и той или тя е суверенът. Затова сегашното правителство на Великобритания се нарича "правителство на Нейно Величество". Управляващите във Великобритания отговарят пред монарха, а той или тя - единствено пред Бог.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.