Как човек става монарх

Церемонията по коронясването на бъдещите крале и кралици във Великобритания включва различни ритуали. Един от тях – най-важният – е помазването.

Помазването става като върху челото на бъдещия монарх се чертае кръст. За целта се използа масло от Светите места. Този акт се извършва от архиепископа на Кентънбъри в Уестминстърското абатство.

От Средновековието се смята, че актът на помазването е по-важен от този на коронясването, тъй като чрез този акт помазаният получава божествена сила, дадена му директно от Господ, докато короната се дава от хората.

Актът на помазването е толкова сакрален, че не се извършва пред очите на присъстващите в Уестминстърското абатство. Над бъдещия монарх се поставя завеса и действието се извърша под завесата.

Любопитно е, че при първото и единствено досега телевизионно излъчване на коронация на британски монарх – коронацията на кралица Елизабет II през 1953 г. – телевизията спира предаването и зрителите не виждат помазването.

След като излиза от завесата помазаният се счита за крал или кралица. Монархът вече не е като останалите хора.

Ако в България и другите републики властта е на народа и той е суверенът, във Великобритания властта е на краля или кралицата и той или тя е суверенът. Затова сегашното правителство на Великобритания се нарича "правителство на Нейно Величество". Управляващите във Великобритания отговарят пред монарха, а той или тя - единствено пред Бог.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Българи в Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.