Климатът в Обединеното кралство

Този текст е част от поредицата на bulgariansinlondon.com "Британия Факти".

Започвам с популярен израз в Обединеното кралство, за това че климатът в Обединеното кралство е обяснение защо британците са склонни към компромиси.   

Британският климат е умерен - не е нито много студен, нито много горещ. Такива са и британците.     

Любопитно е, че във Великобритания е по-топло от останалите страни в северна Европа. Това са дължи на топлото атлантическо течение Гълфстрийм. 

Всичките българи, които са ми казвали, че много вали в Англия, не са живели в тази страна. Подобно, всички, които казват, че в Лондон има мъгли, са научили това от книги от миналото или от исторически филми.  

Ето фактите: 

Средногодишно нивото на дъжда в Лондон е колкото в Париж и в Берлин и съвсем малко повече от София.   

Повече дъжд вали в западните части на Обединеното кралство, отколкото в Лондон или в източните части. В западните части обаче зимите са по-топли от източните. 

Зимите в Обединеното кралство са по-топли от тези в България; рядко термометрите показват минусови градуси. В източните части на Великобритания е по-студено, отколкото в западните.  

Сняг вали рядко и се топи много бързо. Изключение са високите чести на областта Хайланд в Шотландия, където до преди глобалното затопляне е имало сняг през цялата година.  

Лятото в Обединеното кралство не е горещо като в България, като тези, които живеят на юг имат повече слънце през летните дни.  

Мъгли в Лондон няма от 50-те години на миналия век, когато са приети забрани и ограничения за ползване на въглища. Въздухът в днешен Лондон е по-чист от този в София (информация тук)  

Любопитно е, че заради умереното време правителството и бизнесът не смятат за нужно да се подготвят специално за екстремни климатични ситуации. Затова, ако завали сняг или стане горещо, настъпва лек хаос; разписанието на влаковете се обърква; по магистралите се появяват задръствания. Хубавото е, че всичко това обикновено трае няколко часа.   

Макар амплитудите на температурата в Обединеното кралство да не са толкова големи като в България, британците говорят за времето повече, отколкото българите.  

Времето е най-популярният icebreaker - тема за започване на разговор, както между непознати, така и между съседи и приятели. 

Обяснението за това е, че времето в Обединеното кралство непрестанно се мени. Например, е нормално да се обсъжда, че се е появило слънце, тоест че вече не е облачно или че са се появили облаци, тоест, че вече не е слънчево, защото в един ден може да е няколко пъти слънчево и облачно.

Британците имат талант да говорят за времето и показват своята самоирония, която е в основата на британското чувство за хумор, докато обсъждат времето. В книгата Very British Problems, която описва характера на британците, откриваме следните примери за британско мислене: 

“Тайно да се надяваш времето да продължи да е студено, за да има за какво да говориш с хората.” 

“Да имаш небе, което мисли, че е забавно като имитира цвета на тротоара.” 

Заради умереното време, дори дните със синьо небе и слънце, са повод за вълнения, непознати в България. В подобни дни парковете и градините се изпълват с хора, които лежат по тревата като на плаж. Ритуалът е като сакрален, защото много "плажуващи" са затворили очи и мълчат. Чува се само потракване на бутилките с Pimm’s и просеко, които ще бъдат отворени веднага щом “плажът” свърши.  

А ако стане много горещо (над 30 градуса) или студено (под нулата) , по новините по радиото и телевизията във Великобритания започват да правят сравнения със Сахара или Сибир.  

Завършвам с един израз за времето във Великобритания, който е популярен сред моите съседи и колеги:  

“If you don’t like the weather, wait 5 minutes.” 

Ако не ти харесва времето, изчакай 5 минути.   

Понеже този израз показва, че най-добрият начин за адаптация с британското време е търпението, имам един въпрос към вас. Съгласни ли сте, че по-търпеливите и умерени българи се адаптират по-лесно във Великобритания? Споделете своя имигрантски опит във фейсбук страницата 

Автор на текста и снимката: Бойко Боев

Аз пиша тези текстове в свободното си време; надявам се те са полезни за всички българи, които имат интерес към живота в Обединеното кралство, и за ориентирането и адаптацията на българите в тази страна. Вашата подкрепа за тази мисия ще е оценена.

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.