Кога Англия става част от Европа?

Преди повече от 950 години Англия е завладяна от Гийом, който дошъл от Европа, по-точно от Нормандия в Северна Франция. Победителят в битката при Хейстинг през 1066 г. довел норманите на власт в Англия.

Те заменили в управлението немските племена англи и сакси, превзели британския остров веднага след упадъка на Римската империя през 410 г. Последният техен крал бил Едуард Изповедника, който управлявал от 1042 до 1066 г.

edward_the_confessor

Кой е Едуард?

Едуард е англосаксонски крал на Англия, започнал и завършил строителството на Уестминстърския дворец (сега в него заседава Парламентът) и Уестминстърското абатство (в което продължават да короноват, женят и погребват английските крале и кралици). Едуард бил много религиозен и богобоязлив човек, поради което бил обявен за светец на Католическата църква само 100 години след смъртта му. По тази причина е наречен Едуард Изповедник. Едуард не оставил наследници, което наложило да бъде избран наследник.

Претенденти за престола се явили Харолд – съпруг на сестра му и Гийом, негов братовчед, който живеел в Нормандия.

Кой е Харолд?

Харолд е женен за сестрата на Едуард. След смъртта на Едуард е одобрен за крал под името Харолд II. Водил успешни битки срещу брат си и други аристократи за оставане на престола, докато не умрял на бойното поле при Хейстингс.

William bayeuxtapestry

Кой е Гийом (Уилям)?

Раздразнен от признаването на Харолд за крал на Англия, тръгнал с 600 кораба и армия от 7000 човека, за да претендира за английския престол. Претенциите му се основавали на роднинската връзка с крал Едуард и обещания, че той ще бъде следващия крал на Англия. След спечелването на битката при Хейстингс - намира се близо до Дувър, Гийом бил наречен по английски Уилям Завоевателя.

Уилям пристигнал в Лондон, но не получил топло посрещане от гражданите на Лондонското сити, които скрити зад крепостните стени, дори не го допуснали в града. Уилям се принудил да си построи крепост в близост, на брега на Темза. Лондонската кула (Tower of London) е запазена до днес.

Така започнало царуването на Уилям Завоевателя.

Tower* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.