Кога Англия става част от Европа?

Преди повече от 950 години Англия е завладяна от Гийом, който дошъл от Европа, по-точно от Нормандия в Северна Франция. Победителят в битката при Хейстинг през 1066 г. довел норманите на власт в Англия.

Те заменили в управлението немските племена англи и сакси, превзели британския остров веднага след упадъка на Римската империя през 410 г. Последният техен крал бил Едуард Изповедника, който управлявал от 1042 до 1066 г.

edward_the_confessor

Кой е Едуард?

Едуард е англосаксонски крал на Англия, започнал и завършил строителството на Уестминстърския дворец (сега в него заседава Парламентът) и Уестминстърското абатство (в което продължават да короноват, женят и погребват английските крале и кралици). Едуард бил много религиозен и богобоязлив човек, поради което бил обявен за светец на Католическата църква само 100 години след смъртта му. По тази причина е наречен Едуард Изповедник. Едуард не оставил наследници, което наложило да бъде избран наследник.

Претенденти за престола се явили Харолд – съпруг на сестра му и Гийом, негов братовчед, който живеел в Нормандия.

Кой е Харолд?

Харолд е женен за сестрата на Едуард. След смъртта на Едуард е одобрен за крал под името Харолд II. Водил успешни битки срещу брат си и други аристократи за оставане на престола, докато не умрял на бойното поле при Хейстингс.

William bayeuxtapestry

Кой е Гийом (Уилям)?

Раздразнен от признаването на Харолд за крал на Англия, тръгнал с 600 кораба и армия от 7000 човека, за да претендира за английския престол. Претенциите му се основавали на роднинската връзка с крал Едуард и обещания, че той ще бъде следващия крал на Англия. След спечелването на битката при Хейстингс - намира се близо до Дувър, Гийом бил наречен по английски Уилям Завоевателя.

Уилям пристигнал в Лондон, но не получил топло посрещане от гражданите на Лондонското сити, които скрити зад крепостните стени, дори не го допуснали в града. Уилям се принудил да си построи крепост в близост, на брега на Темза. Лондонската кула (Tower of London) е запазена до днес.

Така започнало царуването на Уилям Завоевателя.

Tower   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.