Кога лондончани виждат банани за първи път?

Скоро гледахме документален филм за времето след Втората световна война, когато Великобритания е била в продоволствена криза и много продукти са липсвали в магазините, включително захар, масло, банани... Забавна беше реакцията на децата, родени по време на войната, които не бяха виждали банани и не знаеха как да ги ядат, когато най-накрая получиха полагаемата им се дажба плодове.

Това ни накара да проверим кога се появяват първите банани в Лондон.

Оказва се, че през април 1633 г. първите банани били изложени на витрината на магазина на Томас Джонсън. Той бил предприемчив билкар, ботаник и търговец, загинал по време на Английската гражданска война (1642–1651).

Смята се, че бананите били пристигнали в Лондон от Бермуда (Бермуда и до днес е британска територия, намира се на около 1000 км от Флорида).

Любопитен факт, свързан с бананите е, че те се отглеждат и в Китай, не само в държавите от Карибския басейн, Африка, Индонезия... Смята се, че бананите са пренесени в Мадагаскар от арабски преселници, а оттам са разпространени в Африка. През 16 век португалци пренасят бананите в Новия свят.

Днес познаваме огромно разнообразие от сортове банани, отглеждани в повече от 100 държави по света.

Първата записана продажба на банани в Англия е през 1633 г., но те остават с твърде висока цена чак до края на 19 век, когато са открити начини корабите, които ги транспортират, да се движат по-бързо и стоката да не се разваля по време на пътуването. С появата на хладилните кораби годишното потребление на банани на глава от населението във Великобритания се равнява на 12 кг. или по два банана на човек на седмица. Явно британците обичат банани.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.