Крал Артур и рицарите на Кръглата маса

king_arthur_and_the_knights_of_the_round_table

Легендарният крал Артур защитавал Британия от саксонските завоеватели в края на 5-ти и началото на 6 век. Подобно на Крали Марко сведенията за него са преплетени с фолклорни измислици.

През Средновековието крал Артур става литературен герой, който е начело на ордена на Рицарите на кръглата маса. През 19 век легендата за него отново е възродена. Тя живее и днес, подобно на легендите за Крали Марко. Крал Артур се споменава често в британските медии.

Според легендата за крал Артур, той събирал своите рицари около кръгла маса. Формата на масата била избрана, за да може всеки рицар да се чувства равнопоставен. Според друга версия обаче, формата символизира Земята, а сбирките на краля с рицарите – Тайната вечеря на Исус Христос с неговите ученици.

Заради масата рицарите на крал Артур станали известни като членове на рицарски орден, наречен Рицарите на кръглата маса.

През Средновековието били популярни рицарските турнири, наречени на Кръглата маса, вероятно, за да подчертаят факта, че правилата на турнирите са справедливи за всички рицари участници.

Knights of the Round Table

В Уинчестърския замък се намира една истинска кръгла маса от 13 век. Тя носи имената на някои от рицарите от двора на Артур и вероятно е била построена за рицарски турнир. Имената са изписани със златни букви, които се твърди, че променят цвета си.

Любопитен факт е, че крал Хенри VIII, който управлявал в началото на 16 век, наредил да го нарисуват на нея, заедно с тюдорската роза, символ на неговата династия. Така той искал да бъде възприет като нов Артур.

  Искаме да направим промени на сайта, затова какво ще ни кажете за съдържанието му, ще е от значение за нас. Отделете 2 минути за нашия анонимен въпросник.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.