Образът на странстващия рицар

8373685097_6d2f4a2c7a_z

Knight Errant е рицар от средновековната романтична литература, който обикаля света, заставайки на страната на беззащитни жени и помагайки на вдовици и сираци в нужда. В галерията Tate Britain е изложена огромната по размери картина Knight Errant на британския художник Sir John Everett Millais (сър Джон Миле,Об 1829 – 1896).

Картината изобразява рицар в пълни доспехи, който спасява гола жена на фона на лунна светлина. Жената е привързана към бреза – дърво, което се идентифицира с женския пол. Фигурите са в човешки ръст. Жената е жертва на разбойници, които са изобразени на картината в момент на бягство. Рицарят явно се е бил за жената, защото по сабята му има кръв. Той е победител.

Картината следва каноните на английската изобразителна школа на Pre-Rephaelites (харесвали начина на рисуване преди появата на италианския художник Рафаело, който въвел в картините нереалистични образи като ангелите). Прерафаелитите използват наситени цветове, сложни композиции, препращащи към романтизма на Средновековието и натурализъм при изображенията.

Интересно е, че в първоначалния вариант на картината, както става ясно от рентгеновите й фотографии, главата на жената е била извърната към спасителя й, а очите й са гледали към неговите. Заради отрицателните първи рецензии на творбата и невъзможността да я продаде, сър Джон Миле я поправил.

Sir John Everett Millais e един от най-известните британски творци, който е бил президент на  The Royal Academy of Arts и е първият художник, който получил за заслуги наследствена благородническа титла във Великобритания. Гробът му се намира в St Paul’s Cathedral, където се погребват британци със заслуги към нацията.

Разказваме още за Тейт Британ в Един следобед в галерията Tate Britain* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.