Осем факта за британската полиция

Може би най-важното нещо, което трябва да знаете за полицията в Обединеното кралство е, че полицаите се възприемат като служители на обществото, а не на държавата.

Полицай или полицайка ще ви отговорят с готовност, когато питате за посока, помощ или съвет. Полицията съществува, за да ви помага.

Обучението на полицаите във Великобритания включва двугодишен стаж като патрул. Това означава, че те вървят по кварталните улици, запознават се с местната общност и местните проблеми, както и къде са опасностите от престъпления.

Полицаите във Великобритания не носят оръжие. Изключения са възможни само след получено разрешение, заради специална причина или с много строги ограничения.

Първите полицаи се появяват в Лондон през 1829 г. Те стават известни като Bobbies, по името на Robert Peel - тогавашният министър на вътрешните работи (Home Secretary), който създава първия закон за лондонската полиция от 1829 г.

Британците избират своите полицейски комисари, които са начело на всяко полицейско управление в Англия и Уелс. Изключения съществуват в Лондон и някои други райони, където комисарите се назначават от кметовете.

Комисарите определят приоритетите за осигуряване на сигурността в техните райони и докладват пред обществото как ги изпълняват.

В Лондон има две полиции – полицията на Ситито – the City of London Policе, и полицията на Лондон – the Metropolitan Police Service, която работи навсякъде в Лондон, освен в Лондонското сити.

Железопътният транспорт има своя полицейска служба - British Transport Police, която се грижи за безопасността на пътниците, служителите и машинистите в Обединеното кралство, включително в лондонското метро.

Полицейските управления в Лондон има сини лампи.

img_8452

Осигуряването на сигурността в Шотландия и Северна Ирландия е под контрола на местните парламенти.

Най-малкото полицейско управление се намира на Трафалгар скуеър. Лампата над него са направени по подобие на лампите на кораба на адмирал Нелсън.

police-station

Лондонската българска асоциация организира посещения в британски институции за запознаване с работата им. Ако желаете да се включите в някоя от следващите срещи, пишете ни:  bulgariansinlondon@gmail.com

4 май, петък, от 11:30 до 14 часа – Лондонско кметство (City Hall), където ще представим резултатите от изследване за живота на 150 българи жители на Лондон.

14 май, понеделник, от 9 до 11 часа - среща с Лондонската полиция (Скотлънд Ярд), където ще научим как работи британската полиция.

14 май, понеделник, от 17 до 18:30 часа - среща във Факултета по славянски езици и култура на University College London, където ще научим как британците изследват българската политика, култура и история.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.