Свети Андрей - светецът покровител на Шотландия

Всяка година на 30 ноември в Шотландия е неработен ден, тъй като е празникът на Свети Андрей – светецът покровител на Шотландия.

Няколко любопитни факта:

Свети Андрей, който е един от учениците на Христос – брат на Свети Петър и първи ученик на Христос, бил разпънат на кръст в Гърция около 60-та година от новата ера. Кръстът бил във формата на буквата X, а не като Т-образния кръст, на който загинал Христос.

St Andrew

Към 1000-та година Свети Андрей става покровител на Шотландия, след като шотландският крал Oengus II се моли на светеца за помощ - преди поредна битка срещу англичаните. Според преданието, на синьото небе на Шотландия се появил Х-образен знак. Шотландците победили англичаните в тази битка.

Шотландското знаме е синьо с бял Х-образен кръст в чест на Свети Андрей. Това е шотландският символ от 1385 г.

scottish flag

В град St Andrews шотландците пазят реликви на Свети Андрей – парче от пръст, зъб, капачка на коляно и ръка. Поклонници от цял свят посещават града, който е известен също с университета си, основан през 1413 г. Британският престолонаследник принц Уилям и съпругата му Катрин са едни от многото известни личности, завършили този университет.

Гърците и руснаците също почитат свети Андрей като национален покровител.

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.