Скаути за цял живот

Разказваме за едни благородни хора – скаутите.

Най-напред те ще ви привлекат вниманието с униформите си. Това не са ученическите униформи, които разкриват в кое училище учат децата във Великобритания.

Скаутските униформи – ризи и панталони в каки цвят - приличат на военни униформи. Придаващите шеговитост шарени шалове обаче ви карат да забравите напълно асоциацията с армията. А многото нашивки по дрехите на децата ви подтикват да скъсите дистанцията и разпитате къде отиват или какво правят скаутите около вас.

Скаутите са много стара организация. Тя е английска по произход, но днес е международна по обхват. В България също има скаути, но ние научихме за скаутите във Великобритания и затова даваме думата на двама английски членове на организацията.

Пол Косгрейв (на снимката) е бивш банкер. Като скаут обаче той никога няма да излезе в пенсия.

Ако трябва да си изберете помощник в някое начинание, със сигурност бихте избрали човек като Пол. Той е внимателен, умен и готов да подаде ръка на всеки в нужда.

“Скаутската организация учи децата на житейски умения чрез забавления и приключения.”, така в едно изречение Пол представи мисията на скаутите.

“Има различни клубове за занимания на деца във Великобритания, но скаутските клубове дават възможност на едно дете да развие различни житейски умения, при това почти без пари.”, посочва Пол. “Катерене, ветроходство, каране на лодка, алпинизъм, плуване, първа помощ – това са все скаутски дейности, които развиват качества у децата и най-вече характера им. Скаутите трябва да бъдат добри хора и да се грижат за другите и обществото.”

От Пол научих още нещо впечатляващо – отделните скаутски организации сами решават с кой обществен проблем да се заловят и сами търсят решение за него. Младите са умовете, сърцата и двигателите на организацията. Възрастните само дават съвети.

Пол е привлечен от ентусиазма на децата да постигат своите цели колективно. Преди години той става свидетел на огромния възторг, с който скаути посрещат изкачването на стена за катерене от дете с физически недъг.

“Всички искаха да помогнат на своя другар и неговият успех остави вдъхновяващ спомен у всички.”, споделя Пол.

Вторият участник в тази история за скаути ни е любим, защото с десетгодишния Евгени (на снимката) говорим на български в Лондон.

Преди 4 години родителите на Евгени го записват като бивър (най-малките членове на скаутската организация от 5 ½ до 8 години се наричат бивъри). Днес Евгени е къб (къбове са членовете на организацията на възраст от 8 ½  до 11 години). Скоро му предстои да стане скаут.

Преди няколко седмици Евгени е пял с другите къбове на домуващите в кварталния дом за възрастни хора. Програмата е била коледна. Децата посещават дома вече от две години. Предишният път Евгени е свирел на чело на възрастните хора.

Униформеният пуловер на Евгени е покрит с нашивки. Искаме да ни разкаже какви са те. Така научаваме за постиженията на българския скаут в Лондон.

“Тази нашивка ми е за общностна дейност. Получих я затова, че разказах на другите деца за българските мартеници и им подарих по една домашно направена мартеница.”, започва разказа си Евгени.

“Тази нашивка пък получих за това, че умея да работя колективно. Другата нашивка е за противопожарни умения. След като минахме противопожарния курс ни заведоха в истинска пожарна. Качихме се на пожарни коли и се запознахме с пожарникари.”, продължава малкият скаут.

“Този нашивка пък показва, че имам технически умения. Направих къщичка за птички. Скаутите в района имат работилница и цял тренировъчен комплекс. На едно дърво в комплекса е сложена моята къщичка за птици. А в комплекса иначе ходим на палатки. Имам нашивка за това, че съм живял в палатка три дни и две нощи. Знам как се пали огън, как се опъва палатка.”, на един дъх обяснява Евгени.

Евгени е получил също нашивка за това, че може да дава първа помощ на припаднали, както и за познанията му по автомобилна безопасност. Той освен това е отличен колекционер и може компетентно да посочи как трябва да бъде определен във всеки един момент риска за живота за къпещите се в морето.

Няколко дни преди Коледа Евгени и неговите другари скаути влизат за първи път в Уестминстърското абатство. В абатството, където стават коронациите на кралете и кралиците на Великобритания, Евгени дава повторна клетва в скаутската организация.

Впечатляващо, нали? И също, колко е хубаво да си скаут!* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.