Суфражетките и правото на жените да гласуват

Emmeline-Pankhurst.jpg

До Британския парламент има градинка, Victoria Tower Gardens, в която е паметникът на Емелин Панкхърст (Emmeline Pankhurst), издигнат през 1930 г., само две години след нейната смърт. Необичайно е в Англия да се издига паметник само две години след смъртта на който и да е. Традицията е да са минали години, за да се установи наистина приноса на даден човек за обществото.

Случаят с Емелин Панкхърст е особен. Тя е водачката на британското движение на суфражетките, които извоюват правото на жените да гласуват на избори. За първи път в света британките получават това право през 1918 г., т.е. преди сто години.

През 1898 г. Емелин Панкхърст (1858-1928) основава Women's Social and Political Union (Женски обществен и политически съюз) - женска организация за право на глас на жените. Мотото на организация е "Дела, а не думи". Суфражетките често нарушавали законите, за да привлекат общественото внимание към каузата за равни права на жените. Те не само чупели витрини, но и жертвали живота си.

Например, през 1913 г. активистката Емили Дейвидсън излиза на хиподрума по време на конно състезание и се хвърля под коня на крал Джордж V. През 1914 г. друга суфражетка Мери Ричардсън (по-късно ръководител на женската секция в Британския фашистки съюз) разрязала с нож платното на Velázquez „Венера пред огледалото“ в Националната галерия. 

През 1918 г. британският парламент приема нов избирателен закон, който дава право на жените над 30-годишна възраст да гласуват, ако имат собственост. 10 години по-късно нов закон признава правото на всички жени над 21 години да участват в изборите за Парламент. Същата година е избрана първата жена депутат в парламента.

В България жените придобиват право да гласуват за първи път през 1937 г., като това право е признато само на „жените майки от законен брак“. Една година по-късно жените над 21 години, които са „омъжени, разведени или вдовици“, получават право да гласуват. За първи път българките получават равни изборни права с мъжете и право да бъдат избирани като народни представители през 1944 г. Година след това са избрани първите жени депутати.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.