Четирите британски нации

Този текст, част от рубриката ни “Британия Факти”, е посветен на четирите британски нации, техните символи и стереотипи. 

Започваме със снимка на самолети на Британските авиолинии (British Airways).

Цветовете на самолетите - бяло, червено и синьо - са националните цветове на Обединеното кралство, а всеки един от тях на една от британските нации.  

Цветът символ на Англия е бял, на Уелс е червен, на Шотландия е син (а на Ирландия е зелен). 

Преди да продължим със символите на нациите, да погледнем броя на населението за четири нации.  Според резултатите от преброяването през 2019 г., населението на Обединеното кралство е близо 66,796 милиона. 84% от населението живее в Англия, 8% в Шотландия, 5% в Уелс и 3% в Северна Ирландия. (За да разберем по-добре тези данни, при последното преброяване в България, българите са 6,568 милиона, т.е. малко повече от жителите на Шотландия, тоест населението на България е около 8% от това на Обединеното кралство.)   

Знамето на Англия е с кръста на cвети Георги (St George’s Cross). Северна Ирландия има знаме подобно на това на Англия. 

<

English flag flies high

Знамето на Уелс е с Дракона на Канваладр (Dragon of Cadwaladr). 

Flag flying

На знамето на Шотландия е кръстът на cвети Андрей (St Andrew’s Cross). 

IMG_3727

Всяка нация има свой светец-покровител. Свети Георги е на англичаните, Свети Давид на уелсците, Свети Андрей на шотландците и Свети Патрик на ирландците.  

Розата е национален символ на англичаните, празът и нарцисът на уелсците, бодилът - на шотландците, а детелината - на ирландците. 

Всяка нация си има своя съдебна система и изпълнителна власт. Изключение е Англия, за която британският парламент е и английски, както и министър-председателите на Обединеното кралство са и на Англия. 

Имената, които започват с “Mac” или “Мc” като MacDonald или MacCarthy са типични за Шотландия или Ирландия. Тези с представката “O” като O’Connor са ирландски. Уелски фамилни имена са Evans, Jones, Williams. Говорейки за имена, английското John е Ian в Шотландия и Sean (Шон) в Ирландия.  

Също, някои популярни събирателни названия (или прякори) - внимание тези названия могат да бъдат обидни и не се препоръчва да ги ползвате извън приятелски контекст - за ирландските мъже Paddy или Mick,  за уелсци - Dai или Taffy, за шотландци - Jock. Ирландците, шотландците и уелсците имат на своите езици прякори за англичаните. 

Популярни стереотипи са, че шотландците са стиснати, ирландците - бъбриви, уелсците - добри певци, а англичаните, че не показват емоции (keep a stiff upper lip). 

Англичаните са доминантната нация в семейството от нациите на Обединеното кралство. Причината за това е, че обединението е резултат икономическата и военна сила на англичаните в миналото. Английските политическа система са в основата на британската. Например, столицата на Обединеното кралство е Лондон, който е столица на Англия и седалище на английските крале през вековете, Централната банка на Обединеното кралство е Bank of England, кралицата е Елизабет II, макар, че Елизабет I никога не е била кралица на шотландците. 

Накрая, погледнете цвета на влак на лондонското метро.  

Следващият път като се качите в метрото, се надявам да си спомните за националните символи на Обединеното кралство и за този текст от сайта bulgariansinlondon.com. Аз пиша тези текстове в свободното си време; надявам се те са полезни за всички българи, които имат интерес към живота в Обединеното кралство, и за ориентирането и адаптацията на българите в тази страна. 

Автор на теста: Бойко Боев

Снимки: Ken IwelumoPeterSkuceAndrew BowdenJames Cridland under Creative Commons Licence.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.