6 факта за Свети Патрик и ирландците по света

8564625386_ce916849fd_z

Днес се празнува Денят на Свети Патрик - националният празник на Ирландия.

Биографични данни

Свети Патрик е светецът-патрон на Ирландия. Според преданията, светецът е роден в Британия около 385 г. сл. Хр. Неговите родители били римски граждани на служба в Шотландия и Уелс. Баща му бил християнски свещеник. Вярва се, че Свети Патрик е умрял на 17 март 461 г.

Робство в Ирландия

Като момче, на 14-годишна възраст, бил заловен и отвлечен в Ирландия, където прекарал 6 години в робство, пасейки овце. Един ден получил видение как да избяга обратно в Британия.

Свети Патрик е Кирил и Методий за ирландците

Свети Патрик се завърнал сред ирландските езичници като мисионер, когато навършил 30 години. Той пренесъл латинската азбука в Ирландия, като я ползвал, докато проповядва християнството.

Откъде идва ирландската детелина (shamrock)?

Според легендата Свети Патрик използвал трилистна детелина, за да обясни единството на Светата троица.

Носенето на зелени дрехи, яденето на зелена храна и пиенето на зелена бира се свързват с детелината на Свети Патрик. Съществува и традиция детелината, носена на ревера или шапката, да се поставя в последната напитка за вечерта.

Празнуване на Деня на Свети Патрик

Денят на Свети Патрик е празнуван за първи път в Америка в Бостън през 1737 г. Смята се, че около 44 милиона американци имат ирландски произход. В Дъблин, Лондон и Сидни се организират паради, в които участват стотици хиляди хора, като в Чикаго дори боядисват водите на реката в зелено. Най-многобройният парад, разбира се, се провежда в Ню Йорк.

8565519206_2baa748a8e_z

Ирландската диаспора по целия свят наброява 70 милиона човека, което е многократно повече от броя на населението на съвременната Република Ирландия (4.6 млн. души).

Saint Patrick's Day

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.