90 процента от мъжете в Обединеното кралство взимат отпуск за бащинство и други факти

Това е нова рубрика на сайта bulgariansinlondon.com. Тя ще има формат на дневник и от нея ще научавате факти за Обединеното кралство, които сме прочели в британската преса през изминалите дни. В тази рубрика местните вестници, списания и телевизия са източник на познания за местната култура и общество. Избрахме формата на дневник, защото всеки ден научаваме нови неща за града и страната, в които живеем, и за хората около нас.

Понеделник

Коефициентът на раждаемостта в Англия и Уелс е 11.1 (това означава, че 11 деца се раждат на всеки 1000 души). Правя справка с България – там е 8.9 – оказва се, че българският коефициент е един от най-ниските в света.

90% от мъжете в Обединеното кралство взимат отпуск по бащинство, за раждането и оглеждането на децата си. В Япония само 2% от мъжете взимат подобен отпуск, въпреки че от 2015 г. това е възможно.

Вторник

43% от статиите за херцогинята на Съсекс са негативни. Таблоидите сякаш само за нея пишат. Дейли Мейл отделя първите си 13 страници само за Меган и Хари. (Няколко дни по-късно бившият главен редактор на Гардиан написа,че таблоидите имат зъб на кралското семейство, тъй като те съдят тези медии заради подслушване на телефоните им и неспазване на журналистическите стандарти).

Сряда

Популярният телевизионен журналист Дейвид Атенбъроу е мечтаният министър-председател на британците днес. Атенбъроу е на 93 години в момента и е обичан заради предаванията му за природата.

Четвъртък

2019 г. е била най-слабата година за търговията на дребно (retail) в Обединеното кралство от 24 години насам.

Процентът на разводите спрямо браковете в Обединеното кралство е 41.8. Това значи, че на 100 брака годишно, близо 42 са разводите. В Испания процентът на разводите е 57.2, а в България 36.5.

Петък

Сър Кир Стармър - на снимката - има най-голяма подкрепа за поста лидер на Лейбъристката партия. Той е роден в лондонския квартал Съдък; майка му е била медицинска сестра, а баща му – toolmaker (майстор на инструменти). Въпреки работническия си произход, Стармър става баристър (адвокат, който представлява клиентите си в съда) и като такъв става QC (Queen’s Counsel – почетно звание за старши адвокати). Той е член на Парламента от лондонския избирателен район Холбърн и Сейт Панкрас. Бил е шеф на криминалната прокуратура (за разлика от България, прокуратурата в Англия е част от изпълнителната власт, затова шефовете на прокуратурата се назначават от министър-председателя. Също, за разлика от България, британската прокуратура наема адвокати (баристър и солиситър) да представляват обвинението по отделни дела).

Събота

Като мярка за дисциплина английските училища използват изолатори стаи и кабини-изолатори (isolation booths). В тях непослушните ученици прекарват в мълчание от няколко минути до няколко дни. (Може да видите как изглеждат въпросните кабини изолатори ТУК.)

Неделя

Новите лондонски автобуси (New Routemasters) ще променят начина си на опериране, за да бъде ограничено пътуването гратис. За разлика от правилото пътниците да се качват от първата врата в английските автобуси, за да може те да бъдат таксувани от шофьора, новите лондонски автобуси – поръчани по времето на кмета Борис Джонсън - позволяват пътниците да се качват от всички врати. Идеята е била новите автобуси да приличат на най-старите автобуси, чиято последна врата е била отворена и е позволявала от нея пътниците да се качват и слизат свободно, когато автобусът е спрял, дори на червен светофар. Обаче в миналото във всеки автобус е имало кондуктор, а днес не - поради това много пътници в новите автобуси се возят гратис. Компанията за обществен транспорт в Лондон (Transport for London) обяви, че планира пътниците в новите автобуси да се качват само от вратата до шофьора, както във всички останали автобуси.

Автор: Бойко Боев

Ако искате да продължим тази рубрика, с която ще ви информираме за най-интересните факти, които научаваме всяка седмица за британското общество и култура, дайте знак във фейсбук.

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.