The Penny Black - първата залепяща се пощенска марка в света

black penny

На 1 май 1840 г. е пусната в обръщение първата залепяща се пощенска марка в света (таксовите марки вече се ползвали в Обединеното кралство). The Penny Black била по дизайн на William Mulready. От едната страна била изобразена кралица Виктория - по това време петнадесетгодишна, а от обратната - имало лепило, за да може да се залепя за плика.

Стойността на марката била 1 пени и била в обръщение до февруари 1841 г. Същият дизайнът остава непроменен и до днес във Великобритания, където марките носят лика в профил на монарха, управляващ страната. Британските марки са единствените в света, на които не е изписана страната, от която произхождат, защото разчитат, че суверенът на Обединеното кралство е достатъчно познат, за да се разбере откъде идва марката.

Идеята за самозалепващата се марка като знак за предварително платена услуга била част от предложенията на Sir Rowland Hill от 1837 г. за реформа в the British postal system. Дотогава за пощенските услуги се плащало при получаване на писмото, като таксата се начислявала на лист и на изминато разстояние. Другата идея, която Sir Rowland Hill предложил на правителството била за въвеждане на пощенски плик във формата на сгънат лист. Sir Rowland Hill получил двугодишен договор, за да въведе предложените от него идеи в действие.

Въвеждането на марки увеличило в пъти обема на пощенските услуги в следващите десет години.  Няколко години след Великобритания, пощенски марки започват да издават Швейцария, Бразилия, САЩ и Индия.

Всеки филателист мечтае да притежава The Penny Black. Тази марка не е много рядка, тъй като голям брой от произведените близо 69 милиона марки с лика на Queen Victoria са оцелели, но стойността им вече възлиза на 3-4 хил. паунда.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.