Защо във Великобритания доставят по домовете мляко в стъклени бутилки?

В Англия за първи път видях как прясно мляко в стъклени бутилки се доставя всяка сутрин до входната врата. 

Рано сутрин, докато спортувам навън, виждам електрическите камиончета на млекарите (milkman или milkwoman – в зависимо от пола). Млякото трябва да бъде доставено до 7 часа сутринта.

За чужденеца стъклените бутилки с прясно мляко пред вратите на къщите във Великобритания изглежда като британска чудатост. Затова реших да разкажа за този местен обичай.

Сигурно - подобно на мен – не сте чели описание на търговията с прясно мляко в българските градове през 19-ти и 20-ти век. Затова имайте предвид, че до появата на хладилниците е било трудно прясното мляко да се доставя в градовете, както и да се запазва дълго.

Железниците, които се появяват във Великобритания към 1860 г., правят доставката на прясно мляко в градовете по-лесна. 

Първоначално млекарите са носили млякото в бидони, от които изливави мляко в съдове на купувачите.

От 1880 г. в Англия млякото се доставя в бутилки. Традиционно те са от една пинта -  на английски pint (произнася се пайнт) – което е 568 милилитра, тоест повече от половин литър.

Прясно мляко в стъклени бутилки се продава в британските магазини до 1990 г., когато се появяват пластмасовите бутилки и картонените кутии.

В миналото доставките на мляко са били четири пъти на ден. Днес един път, рано сутрин. Млекарят взима празните бутилки и на тяхно място поставя пълни. Всичко това става без обитателите на къщите да бъдат обезпокоени.

На моята улица доставките се извършват от електрически камиончета (streetscooters). Те са безшумни и екологични. 

Прочетох, че доставките на прясно мляко се увеличават в последните години. Някои потребители харесват замяната на пластмаса със стъкло и факта, че стъклените бутилки могат да ползват многократно. (Обикновено една бутилка се ползва около 25 пъти).

Друга причина за популярността е възможността заедно с млякото да бъдат доставени други пресни продукти – хляб, сирене, плодове.

Една бутилка био (organic) прясно мляко от един пинт е около 95 пенса. 

 

Автор на текста и снимката: Бойко Боев

 

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.