Как изглеждат британските търговски улици днес?

Ако вървите по търговската улица (the High Street) на който и да е британски град, ще забележите ефекта на интернет. За повечето магазини, разположени на търговските улици, 2018 г. е най-лошата от икономическата криза през 2008 година насам. 

Магазините за електоника Maplin и за играчки Toys R US затвориха, докато детският Mothercare, магазините за подови настилки Carpetright и за телефони Carphone Warehouse, за храни и дрехи Marks & Spencer и универсалният House of Fraser затварят много от своите магазини. В края на март веригата от магазини със стоки за дома Homebase беше продадена за 1 паунд. Дори изключително евтиният Poundworld е в банкрут.

Юнският брой на списание Which?, издавано от Асоциацията на потребителите, е посветен на промяната на британските търговски улици.  

Ето някои интересни факти:

В началото на 90-те години е имало 875 Blockbuster Video магазини. Тази верига за видеокасети под наем е затворена през 2013 година. Много от магазините днес са charity shops (магазини за стоки втора употреба, чиито приходи отиват за благотворителни каузи). 11 200 charity shops има в Англия, най-много са на British Heart Foundation, която подпомага изследванията на сърдечни заболявания.

През 1993 година е имало 9 953 пощенски клона в Англия, а днес са само 11 600, много от които в други магазини, като супермаркетите Теско, чиято верига има най-много магазини – 3 400. 

През 1996 година веригата за каталожна търговия Argos има 378 магазина, а днес - 850. 

През 1997 година има 286 Marks & Spencer магазини в Англия, повечето от които продават дрехи и домашни стоки. Тези магазини днес са 1025, като повечето от тях продават храни – по-качествени и скъпи.

Промяната на вида на магазините на търговските улици се дължи на интернет. Докато през 1994 година само 0,5 % от британците са имали достъп до интернет, през 2016-та година 90% от британските домове имат Интернет, като онлайн търговията възлиза на 81.55 милиарда паунда, което е около 17% от търговските продажби.

На британските търговски улици се появяват все повече charity shops, салони за красота и масажи, кафенета (има 22 000 кафенета във Великобритания, като Costa е най-голямата верига), места за залагане (bookmakers),електронни цигари (vapingshops) и студия за татуировки. 

От магазините за дрехи на търговските улици печалби имат най-евтините магазини като Primark, както и скъпите lifestyle марки като Ted Baker, информира Which? Това показва, че хората са склонни да пазаруват в традиционни магазини заради цената или вида на стоките. 

Много магазини променят начина на продажби. Веригата за каталожна търговия Argosсе развива благодарение на интернет и в него клиентите отиват, само, за да получат стоките, които са поръчали онлайн. Други магазини са showrooms (места за демонстрация) на стоки, които се продават онлайн. Веригата за електоуреди Dyson, например, откри в Лондон магазин, където клиентите могат да пробват прахосмукачки, но и едновременно с това да получат съвет от стилисти, които демонстрират сешоари. Подобно, магазинът за кухненски уреди KitchenAid откри Experience Store в Лондон, където клиентите се учат да готвят, пробвайки уредите, които се продават.

 

На 5 август, неделя, организираме среща с Оги Бойчев в Hamstead Heath. Подробности в поканата тук.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.