Мемориалът, посветен на принц Албърт в Кенсингтън Гардънс

Albert memorial

В чест на своя съпруг принц Алберт, който умира на 42 години, кралица Виктория поръчва създаването на Мемориал на Алберт.

The Albert Memorial се намира срещу концертната зала Royal Albert Hall, открита през 1871 г. Паметникът е готов една година по-късно.

The Albert Memorial прави впечатление със своя ръст, готически украси и многобройни релефи и скулптури. Златната фигура на Prince Albert държи каталог на The Great Exhibition - Първото световно търговско изложение (ЕКСПО), което се провежда в Hyde Park през 1851 г. по негова идея.

Мраморните фигури в четирите края на паметника представляват континентите Европа, Азия, Африка и Америка. Фигурите, разположени по-нависоко представят търговията, индустрията, селското стопанство и техниката. Близо до кръста на върха, са бронзовите статуи на ангелите и добродетелите.

Общо 187 фигури на художници, поети, скулптури, музиканти и архитекти са изобразени в подножието на паметника, представяйки интереса на Prince Albert към изкуствата.

 
AlbertMemorial
Мемориалът е пропит от символика на числа: Човешките фигури са 61 – Алберт умира през 1861 г Мъжките фигури на паметника са 19 – Алберт е роден през 1819 г. Женските фигури на паметника са 42 – Алберт умира на 42 г. Фигурите на животни са 9 – Алберт има 9 деца. Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.