Мемориалът на крал Джордж VI и кралица Елизабет в Лондон

Знаете ли как се казва съпругата на цар Борис III? А на цар Фердинанд? А на княз Батенберг?

Сетих се за всички тези съпрузи на Пал Мал, улица в централен Лондон, известна с клубовете си за аристократи в миналото, а днес за важни личности от целия свят.

Поводът беше мемориалът на крал Джордж VI и неговата съпруга кралица Елизабет, които са баща и майка на днешната кралица Елизабет II. Този мемориал се намира на улица Пал Мал, до Бъкингамския дворец.

Представих си как като всяко дете днешната кралица е искала да има хубав паметник на родителите й . Той е точно такъв. Всеки лондончанин и гост на Лондон могат да го оценят.

Мемориалът на крал Джордж VI и кралица Елизабет включва два паметника. Този на крал Джордж е от 1955 г., а на неговата съпруга Елизабет е от 2009 г.

Знаете къде са погребани последните български царе и царици?

Принц Филип, съпругът на сегашната кралица Елизабет, беше погребан през април 2021 г. в Кралската крипта на параклиса Свети Георги в двореца Уиндзор. Обаче след смъртта на кралицата неговите останки ще бъдат пренесени в мемориалната гробница на крал Джордж VI в същия параклис. Там са гробовете на бащата и на майката на кралица Елизабет, както и на сестра й принцеса Маргарет. Там ще бъдат един ден и гробовете на принц Филип и кралица Елизабет II.

Автор на текста и снимките: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.