Най-необикновеният паметник в Лондон

Най-известният британски херцог е Артър Уелсли (Arthur Wellesley), херцог Уелингтън (Duke of Wellington).

Артър Уелсли е победителят на Наполеон в битката при Ватерло през 1815 г. и два пъти министър-председател.

Заради победата над Наполеон, британският парламент гласува да бъде подарена къща на прославения пълководец до Хайд парк. Къщата (Apsley House) до днес принадлежи на семейството на Артър Уелсли (има общо 7 херцога Уелингтън след него).

В Лондон Уелсли е увековечен върху кон на паметник пред бившата стокова борса (Royal Exchange).

Друг забележителен спомен от Уелсли се намира пред клуба за джентълмени Athenaem Club на улица Pall Mall, в централен Лондон. Известни членове на Athenaem Club, който съществува и до днес, са били Чарлз Дарвин, Уинстън Чърчил, писателите Джоузеф Конрад, Чарлз Дикенс, Артър Конън Дойл и Томас Харди.

Херцогът на Уелингтън е бил член на Атенеум и редовно го посещавал. Обаче като остарял му било по-трудно да слиза и се качва на коня си. Особено след пийване с други джентълмени в любимия му лондонски клуб.

Затова по искане на известния херцог пред клуба бил поставен камък, който улеснил качването и слизането от конете.

Въпросният камък продължава да е пред клуб Атенеум. На него пише:

“Това стъпало за конна езда беше поставено по желание на херцога на Уелингтън през 1830 г.”

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.