На животните-герои от войните

8 милиона коне умират по време на Първата световна война. Конете, мулетата и магаретата са били използвани за транспорт на фронта, включително за извозване на ранените. Много от тях загиват от куршуми и снаряди.

По време на войни кучетата са използвани за пренасяне на съобщения, търсене на мини и затрупани жертви и за патрул.

През Първата световна война в британската армия са на служба 100 хиляди гълъба, които са използвани за пренасяне на съобщения, включително на големи разстояния.

Други животни, участници във войни, са слонове, камили, биволи, волове и котки.

За всички животни, участници във войните, в Лондон е издигнат паметник. Той се намира на Парк Лейн до Хайд Парк. Средствата за паметника не са дошли от някое министерство или кметство, а са дарени от признателни британци.

Паметникът е открит през 2004 г. Един от надписите гласи:

"They had no choice" (Те нямаха избор).

Sergeant Stubby.jpg

Това куче е сержант Стъби (Sergeant Stubby), кучето с най-много ордени - вижте ги. Заради заслугите си, които включват спасяване на полк от газова атака, откриване на ранени и залавяне на германски войник, Стъби, който е служил в американската армия, е произведен в сержант.

На снимката са войници и конете им готови срещу обгазяване.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.