На кого са издигнати най-много паметници в Лондон

Duke of Wellington memorial

В Лондон няма паметници със светещи очи. Вероятно няма и да има, тъй като публичното величаене на когото и да е не е проста работа. Дори поставянето на възпоменателни сини табели пред къщите, в които са живели известни хора, е възможно, само ако са спазени критерии, като например, да са минали 20 години от смъртта на човека или по повод на годишнина от рождението му.

Спортистът с най-много паметници в Лондон е Боби Робсън, който е капитан на английския национален отбор по футбол, спечелил световната титла през 1966 г. Два са неговите паметника.

Военачалникът с най-много паметници е Артър Уелсли, известен като Херцога на Уелингтън (1st Duke of Wellington), победил Наполеон при Ватерло през 1815 г. На него са издигнати три паметника.

Два са паметниците на друг военачалник – адмирал Нелсън – който предвожда британския флот в битката при Трафалгар през 1805 г, при която британците побеждават Франция и Испания.

IMG_3946

Политикът с най-много паметници е Чърчил. Той има три паметника в Лондон.

IMG_1715

Накрая, най-много паметници в Лондон са издигнати на кралица Виктория, общо десет. Това е паметникът на кралица Виктория пред двореца Кенсингтън, в който е родена кралицата през 1819 г. Паметникът на кралицата е по проект на нейната дъщеря - принцеса Луиза.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.