Паметникът на кралица Виктория пред Kensington Palace

Kensington Palace

Пред Кенсингтън палас се намира паметник на кралица Виктория, тя е родена в този дворец през 1819 г. Паметникът е дело на талантливата принцеса Луиза Каролина Алберта - шестото дете на кралицата и принц Албърт.

Принцеса Луиза не се вписвала в стандартите за принцеси, което според майка й, се дължало на факта, че била родена през 1848 г., когато във Франция избухва революция.

Досието на принцесата в кралските архиви все още е секретно, но биографката Lucinda Hawksley разкрива, че принцесата е имала незаконно дете от частния учител на брат си принц Леополд, както и любовна афера след това с кралския скулптор Sir Joseph Boehm. Впоследствие принцеса Луиза се омъжила, по настояване на майка си, за Джон Кембъл, маркиз на Лорн, който се оказал хомосексуален и двамата нямали деца.

Принцеса Луиза е свързана с Канада. Там тя живее със съпруга си, докато той служи като губернатор. На нея е кръстена провинция Алберта в Канада. Първоначално провинцията е трябвало да се казва Louise, но принцесата предпочела тя да носи последното й име, за да е в чест на покойния й баща, принц Албъртt. Езерото Louise и планината Алберта в Канада са кръстени също на нея.

На 13 август (неделя) организираме разходка и пикник в Хaйд парк. Ето поканата.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.