Четвъртият постамент

Постамент на паметник на английски език е plinth. В Лондон има един постамент на паметник, който е много известен. Наричат го The Fourth Plinth или Четвъртия постамент, защото става дума за един от четирите постамента на ъглите на площад Трафалгар. Разположен в северозападната част на площада, между двата входа на Националната галерия, въпросният постамент има оригинален замисъл.

Върху Четвъртия постамент е трябвало да има паметник на крал Уилям IV, който управлява в началото на 19 век, преди кралица Виктория. Обаче парите не достигнали и ако върху другите постаменти се появили паметници, този останал празен.

Едва 150 години по-късно, в началото на 21 век, се взима решение върху Четвъртия постамент да бъдат излагани временно скулптури, всяка за по година и нещо. Решенията за избора на скулптурите се взима от комисия, а най-любимите скулптури се откупуват от лондончани.

През 2012 г. върху Четвъртият постамент беше творбата на Yinka Shonibare, която представя кораба на Нелсън в бутилка.Тази творба беше откупена с дарения от лондончани и днес може да се види в Гринуич, пред Националния морски музей (National Maritime Museum).

Доскоро на Четвъртия постамент беше скулптура, изобразяваща ръка с пръст нагоре. Тази седем метрова творба на David Shrigley окуражаваше лондончани да са оптимисти.

От края на март 2018 г. на Четвъртия постамент е скулптура на американския творец от иракски произход, Michael Rakowitz, която е копие на скулптура от времето на древна Асирия, изобразяваща бик с крила. Оригиналната скулптура е била разрушена от войниците на Ислямска държава. Наименованието на скулптурата върху Четвъртия постамент е The Invisible Enemy Should Not Exist – Невидимият враг не трябва да съществува.

Препоръчваме ви, ако сте на площад Трафалгар, да обърнете внимание на Четвъртия постамент и да си направите снимка. След време на същото място ще има друга скулптура. Площад Трафалгар вероятно няма да изглежда по същия начин следващия път, когато сте на него. Снимките ви на различните скулптури върху Четвъртия постамент ще са доказателство за това.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.