The Spike - паметникът на забучените глави

 

Една от най-странните забележителности на Лондон е високият бетонен кол на южната част на London Bridge (Лондонския мост), най-старият мост на Лондон. Покрай него минават стотици хиляди лондончани всеки ден, както и туристи от цял свят без да знаят, че въпросният кол е паметник, известен като The Spike (Колът).

Паметникът във формата на кол напомня за доста мрачния период от лондонската история, отпреди 300 години, когато главите на осъдените за предателство са били забучвани на колове от южната страна на Лондонския мост.

На подобни колове са били показвани главите на шотладеца Уилям Уолъс, за чийто битки срещу англичаните Мел Гибсън направи филма "Смело сърце". Уолъс или по-скоро главата му е била на Лондонския мост през 1305 година. По-късно на същото място са били главите на отказалия да приеме протестанството Томас Мор, както и Томас Кромуел, близък министър на крал Хенри VIII, по чието нареждане бил обезглавен.

През 1598 година един германски гост на Лондон пише, че е видял 30 глави забучени на колове на Лондонския мост.

Традицията е била главите да стоят, докато се разложат и паднат. После те били изхвърляни в Темза.

 

На 5 август, неделя, организираме среща с Оги Бойчев. Подробности в поканата тук.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.