Валери Валериев: Колеги

kolegi
 

В началото на годината излезе забележителната дебютна стихосбирка „Факти“ на младия адвокат и поет Валери Валериев.  В книгата ще откриете майсторски дълги стихотворения – факти за любови и хора, тук и отвъд Атлантика, у дома в кухнята, на морето (ех, вечното българско море!), под елхата, също и кратки форми с хайку привкус; не липсват и сюрреалистични нотки. От „Факти“ е и предложеното тук стихотворение.

Валери Валериев споделя: „Стихотворението е написано по спомени от студентската ми бригада в Америка. Ню Йорк ми беше безразличен, като изключим парка и другите безплатни атракции, но поне го бях признал за възможно най-многолюдния и голям град. Посетих Лондон след няколко години и трябваше да си променя мащаба, с който пресмятам големината на тълпите и широчината на сградите.“

колеги Бог го има но мен никакъв ме няма не само душевно, чисто физически аз и колегата ми Карл напоследък не се справяме „спокойно, началник, това от днес ще го започнем утре, не е толкова зле“ Карл ме нарича началник, защото дори в най-скапаната работа има нещо като йерархия вечер се напиваме заедно и си говорим когато бил млад Карл работил в линейка после се разболял. „физически ли?“, питам аз „в главата“, отговаря той и докато си сочи мозъка разлива половин бира този мой колега Карл е негър висок е два метра, еднокрак, с протеза всяка вечер, на път за метрото го изпращам до неговата кола. клатушка се и се подпира на мен кара пиян, засега е жив. половината истории, които знае, се разказват за третата му жена. всеки път се учудвам на късмета му, защото колата наистина е червено ферари Валери Валериев (Из дебютната стихосбирка „Факти“, изд. „Литературен вестник“, 2015) Валери Валериев (1984, София) е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“ и работи като адвокат. Публикувал е в периодични издания („Литературен вестник“, „НО Поезия“, Литературен клуб). Автор на стихосбирката„Факти“ (Литературен вестник, 2015).   Прочетете също впечатленията на Валери Валериев от Лондон: Овцете гледаха щастливо. Снимка: Весела Кучева Материала подготви Петя Хайнрих Рубриката се осъществява със съдействието на сп. НО ПОЕЗИЯ.

‪Освен на този сайт, всеки ден споделяме истории за Лондон и българите в Лондон във фейсбук групата ни Разходки из Лондон. Специални новини за групата ни за разходки, както и за събития в Лондон споделяме чрез Бюлетин. Може да ни следвате също в Twitter @walklikeahuman и в Instagram @London4Bulgarians.

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

 


   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.