Валери Валериев: Колеги

kolegi
 

В началото на годината излезе забележителната дебютна стихосбирка „Факти“ на младия адвокат и поет Валери Валериев.  В книгата ще откриете майсторски дълги стихотворения – факти за любови и хора, тук и отвъд Атлантика, у дома в кухнята, на морето (ех, вечното българско море!), под елхата, също и кратки форми с хайку привкус; не липсват и сюрреалистични нотки. От „Факти“ е и предложеното тук стихотворение.

Валери Валериев споделя: „Стихотворението е написано по спомени от студентската ми бригада в Америка. Ню Йорк ми беше безразличен, като изключим парка и другите безплатни атракции, но поне го бях признал за възможно най-многолюдния и голям град. Посетих Лондон след няколко години и трябваше да си променя мащаба, с който пресмятам големината на тълпите и широчината на сградите.“

колеги Бог го има но мен никакъв ме няма не само душевно, чисто физически аз и колегата ми Карл напоследък не се справяме „спокойно, началник, това от днес ще го започнем утре, не е толкова зле“ Карл ме нарича началник, защото дори в най-скапаната работа има нещо като йерархия вечер се напиваме заедно и си говорим когато бил млад Карл работил в линейка после се разболял. „физически ли?“, питам аз „в главата“, отговаря той и докато си сочи мозъка разлива половин бира този мой колега Карл е негър висок е два метра, еднокрак, с протеза всяка вечер, на път за метрото го изпращам до неговата кола. клатушка се и се подпира на мен кара пиян, засега е жив. половината истории, които знае, се разказват за третата му жена. всеки път се учудвам на късмета му, защото колата наистина е червено ферари Валери Валериев (Из дебютната стихосбирка „Факти“, изд. „Литературен вестник“, 2015) Валери Валериев (1984, София) е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“ и работи като адвокат. Публикувал е в периодични издания („Литературен вестник“, „НО Поезия“, Литературен клуб). Автор на стихосбирката„Факти“ (Литературен вестник, 2015).   Прочетете също впечатленията на Валери Валериев от Лондон: Овцете гледаха щастливо. Снимка: Весела Кучева Материала подготви Петя Хайнрих Рубриката се осъществява със съдействието на сп. НО ПОЕЗИЯ.

‪Освен на този сайт, всеки ден споделяме истории за Лондон и българите в Лондон във фейсбук групата ни Разходки из Лондон. Специални новини за групата ни за разходки, както и за събития в Лондон споделяме чрез Бюлетин. Може да ни следвате също в Twitter @walklikeahuman и в Instagram @London4Bulgarians.

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

 


* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.