Едно от неизчерпаемите съкровища на Древен Китай 

Древнокитайската монахинята Лиу с монашеско име Удзинцан (?-676) пише „Стихотворение за просветлението“. Монашеското й име означава „неизчерпаемо съкровище“. Изучавала е чан (известен в България с японското произношение дзен) будизъм под ръководството на учителя Хуйенън, който е шестият патриарх на китайския чан будизъм. Това стихотворение, едно истинско малко съкровище, е публикувано в новоизлезлия брой 5 на сп. НО ПОЕЗИЯ. То беше открито и преведено от група приятели, студенти от китайско-американския Университет Уенжоу-Кейн в Китай, които заедно със своя преподавател Никита Нанков се посветиха цял семестър в търсене и превеждане на древнокитайска поезия и представянето й пред българската читателска аудитория чрез страниците на нашето списание. И понеже младите ни китайски приятели са големи шегаджии и бодри изследователи на космоса, те ни изпратиха и фотография от Марс, където са скочили от радост, че четат нашето списание.

Mars

悟道诗

尽日寻春不见春,

芒鞋踏遍陇头云。

归来笑拈梅花嗅,

春在枝头已十分。

 

Стихотворение за просветлението

Цял ден все търсих пролетта – а нея все я няма.

Връх облачен достигнах със сандалите от слама.

Щом в път обратен вейка разцъфтяла помирисах,

открих по клонa пролетта – и радост бе голяма.

  Монахинята Лиу с монашеско име Удзинцан Превод от старокитайски Хан Джинчан, Румяна Чолакова и Никита Нанков Интерпланетна фотография: Мън Шънджън, Шюен Ян и Никита Нанков; на снимката от ляво надясно: Суей Сини, Рей Шан, Дин Ичан, Шъ Уенсъ, Чън Тяни,  Шюен Ян, Джан Дзянин, Джао Дзялу, Шя Шюе и Хан Джинчан. Материала подготви Петя Хайнрих Рубриката се осъществява със съдействието на сп. НО ПОЕЗИЯ.    
Разходки из Лондон   TWITTER | FACEBOOK | INSTAGRAM | БЮЛЕТИН | LINKEDIN | GOOGLE+| MEETUP Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.


   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.