Едно от неизчерпаемите съкровища на Древен Китай 

Древнокитайската монахинята Лиу с монашеско име Удзинцан (?-676) пише „Стихотворение за просветлението“. Монашеското й име означава „неизчерпаемо съкровище“. Изучавала е чан (известен в България с японското произношение дзен) будизъм под ръководството на учителя Хуйенън, който е шестият патриарх на китайския чан будизъм. Това стихотворение, едно истинско малко съкровище, е публикувано в новоизлезлия брой 5 на сп. НО ПОЕЗИЯ. То беше открито и преведено от група приятели, студенти от китайско-американския Университет Уенжоу-Кейн в Китай, които заедно със своя преподавател Никита Нанков се посветиха цял семестър в търсене и превеждане на древнокитайска поезия и представянето й пред българската читателска аудитория чрез страниците на нашето списание. И понеже младите ни китайски приятели са големи шегаджии и бодри изследователи на космоса, те ни изпратиха и фотография от Марс, където са скочили от радост, че четат нашето списание.

Mars

悟道诗

尽日寻春不见春,

芒鞋踏遍陇头云。

归来笑拈梅花嗅,

春在枝头已十分。

 

Стихотворение за просветлението

Цял ден все търсих пролетта – а нея все я няма.

Връх облачен достигнах със сандалите от слама.

Щом в път обратен вейка разцъфтяла помирисах,

открих по клонa пролетта – и радост бе голяма.

  Монахинята Лиу с монашеско име Удзинцан Превод от старокитайски Хан Джинчан, Румяна Чолакова и Никита Нанков Интерпланетна фотография: Мън Шънджън, Шюен Ян и Никита Нанков; на снимката от ляво надясно: Суей Сини, Рей Шан, Дин Ичан, Шъ Уенсъ, Чън Тяни,  Шюен Ян, Джан Дзянин, Джао Дзялу, Шя Шюе и Хан Джинчан. Материала подготви Петя Хайнрих Рубриката се осъществява със съдействието на сп. НО ПОЕЗИЯ.    
Разходки из Лондон   TWITTER | FACEBOOK | INSTAGRAM | БЮЛЕТИН | LINKEDIN | GOOGLE+| MEETUP Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.


* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.