Екатерина Григорова: Любовната история на Рада Поповска

Източна Англия. Едно стопанство... повече няма да издавам.

Екатерина Григорова донася от посещението си във Великобритания шепа чудесни стихотворения, едно от които с радост споделя днес с читателите на сайта „Разходки из Лондон“. Ето какво разказва тя: „Онова, с което си тръгнах, в крайна сметка бе любовта, която яде географски, исторически и морални граници, както е в стихотворението за Рада Поповска. Дали тя съществува? Що за въпрос? Разбира се, че любовта съществува, но вие сигурно имахте наум Рада, която може да е реално лице, а може и да не е. Работата е там, че като действителна героиня в голямата тема за раздялата, тази необикновена българка, отгледала любовното си чувство в изгнание, може лесно да бъде погълната или заменена от други подобни на нея, но това, за което аз тайно мечтая, е тя все пак да бъде запомнена.“

 

LoveStory
    Любовната история на Рада Поповска Източна Англия. Едно стопанство с одъртели кокошки, прилича на нашенско. Път, мокри ботуши и малко роса на снимките. Дървени складове, части за трактор, две пердета, които святкат изцъклено. Не, не харесвам тази идилия. Първо кокошките. Тези птици ме стряскат. Могат да те стъпчат в съня, докато потреперваш. От гумените ботуши ми се повдига – носила съм такива навремето. Мръсните складове са идеално скривалище, но отпред има кучета, а железата за трактора са много далече. Пердетата пъдят като ръце. „Аз не искам нищо сега.“ Може само котлона и кафеварката. Докато я чакаме, слушам любовната история на Рада Поповска. Тя се родила в Костурско. Бисерът на селото я наричали. С Ване Балин се влюбили и нищо. Нищо, защото били братовчеди. „Дявол да го вземе, в това село всички сте били братовчеди!“ „Попът не даваше, сърце мое.“ Той умрял от инфаркт в градината си в Австралия. Казала й го наскоро сестра й, също на осемдесет – македонка, преселена в Бостон. Ване все повтарял, че има болка в сърцето. „Рада ми е на сърцето“, казвал. „Рада ми е болката.“ Бисерът на селото плаче пред мен. Аз си изглеждам нормално. Някак си схващам, че не му е отворила вратата. Гледали се през оградата цяла нощ. Рада с двете починали деца и красивият австралиец си държали ръцете. Екатерина Григорова

Екатерина Григорова (1975, Добринище) e преподавател по новогръцка литература, превод на художествен текст, практически новогръцки език. Автор е на множество публикации с поезия, както и на публикации в областта на новогръцката литература и култура. Дебютната й стихосбирка „Фарадеев кафез“ (Жанет 45, 2012) бе номинирана и удостоена с една от наградите за поезия на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, 2013. Втората й стихосбирка „Дъска по мокрия пясък“ (Ерго, 2014), високо оценена от критиката, бе номинирана за две престижни награди през същата година – годишната награда „Иван Николов“ и наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев“.

Снимка: Весела Кучева Материала подготви Петя Хайнрих Рубриката се осъществява със съдействието на сп. НО ПОЕЗИЯ. Прочетете също впечатленията за Лондон на Екатерина Григорова: Една среща в Лондон.

‪Освен на този сайт, всеки ден споделяме истории за Лондон и българите в Лондон във фейсбук групата ни Разходки из Лондон. Специални новини за групата ни за разходки, както и за събития в Лондон споделяме чрез Бюлетин. Може да ни следвате също в Twitter @walklikeahuman и в Instagram @London4Bulgarians.

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

 


   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.