Лятна нощ

Лятото е сезон на мъдростта. Преди да повдигнете изумени вежди, отделете в една топла вечер няколко минути да погледате нощното небе. Разбира се, ако небето се окаже безоблачно. Но дори да пропуснете единствената ясна нощ на сезона, не се кахърете - ето ви в замяна стихотворението „Лятна нощ“ на Кристин Димитрова. Дълги дни, топли нощи. Насекоми, устремени към светлината. В такива времена един „пърхащ кламер от епохата на динозаврите“ е не само звездно добра метафора, но и повод да поразсъждаваме за света, смисъла и другото.

Foto_Elli_Ivanova

Лятна нощ

Странно същество – пърхащ кламер от епохата на динозаврите, с рог, хобот, жило, прозрачни криле и цялото снаряжение, което страхът описва – не искам да те убивам, а дори не ти знам името.

Изхвърлям го зад стъклото, а той веднага се блъска обратно в своята представа за рай.

Кристин Димитрова стихотворението е публикувано в бр. 5 на сп. НО ПОЕЗИЯ

Кристин Димитрова (1963, София) е автор на единадесет стихосбирки, сред които „На гости у часовникаря“ (“A Visit to the Clockmaker”, 2005, Southword Еditions, Ireland), „Моят живот на квадрати“ (“My Life in Squares”, 2010, Smokestack Books, UK), „Сутринта на картоиграча“ (2008, преведена на чешки) и „Градината на очакванията и отсрещната врата“ (2012). Белетристичните ѝ книги включват романа „Сабазий“ (2007, преведен на руски, румънски и немски), сборниците с разкази „Любов и смърт под кривите круши“ (2004) и „Тайният път на мастилото“ (2010) и т.н. Преводач на „Анаграмата“ (1999, стихове от Джон Дън) и на „На лов за Снарк“ (2013, поема от Луис Карол). Кристин Димитрова е носител на пет награди за поезия, три за проза, две за превод на английска поезия и на множество номинации, които предпочита да не си ги брои. Нейни стихове, разкази и есета са публикувани в антологии и литературни издания в 32 държави на 27 езика. Работи в СУ, катедра „Западни езици“. Доктор по обществени комуникации и информационни науки. Чела е стихове в Европа, Америка и Китай; в барове, в библиотеки, на кораби, в театри, в кафенета, в университети, на литературни фестивали, в посолства, в замъци, на открито, в картинни галерии, по средата на конски манеж и в софийската Централна баня по време на ремонта ѝ.

Снимка: Ели Иванова

Материала подготви Петя Хайнрих.

Рубриката се осъществява със съдействието на сп. НО ПОЕЗИЯ.

Прочетете размислите на Кристин Димитрова: Светът ни стана по-широк, но не по-лесен 

  Разходки из Лондон   TWITTER | FACEBOOK | INSTAGRAM | БЮЛЕТИН | GOOGLE+| MEETUP Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.


* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.