Митология - стихотворение от Стоянка Грудова

Стоянка Грудова е един от силните поетическите гласове на Бургас. Стихотворението „Митология“ е включено в книгата й „Аз Рибата“ (2012). В интервю за първи брой на сп. НО ПОЕЗИЯ Стоянка Грудова описва себе си така: „Самопознавам се чрез безпощаден самоанализ, уча се на универсална любов и мисленето ми е основно агрегатно състояние. Не понасям рутината, ограниченията и предразсъдъците. Децата са в центъра на моя живот.“

ilustrationStoyankaGrudova (1)
 

Митология

на тази възраст вече мога
да си признавам какво ли не
бездруго няма да ми повярват
всички свидетели един по един
изветряват или се изпаряват
и животът ми става недоказуем
златно време за митология

Стоянка Грудова Из „Аз рибата“

Илюстрация: Предната корица на книгата „Аз рибата“. Художественото оформлението на корицата е дело на Невена Ангелова. Материала подготви Петя Хайнрих Рубриката се осъществява със съдействието на сп. НО ПОЕЗИЯ

Стоянка Грудова (1948) е завършила Българска филология в СУ. Работила е като лаборант, учител, секретар на читалище, драматург на куклен театър, журналист, редактор и отговорен секретар на литературен алманах. Най-новата ѝ стихосбирка е „Аз рибата“ (2012). Двукратен носител на годишната литературна награда за поезия на Община Бургас – плакет „Христо Фотев“ за книгите си „Молитвениче“ и „Аз, рибата“. Има множество други отличия.

  Прочетете също какво казва Стоянка Грудова за Лондон.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.