На посещение в замъка

Виждали ли сте как дъждът тича през тревата със зелени обувки? А танцуващото време? Да вървим към замъка с поета Петър Чухов, който споделя: „Това стихотворение е писано при първото ми пътуване в Англия, когато се почувствах така, сякаш се завръщам след дълго отсъствие.“

Ilustration_vesushi-petarCjuhov

ПОСЕЩЕНИЕ В ЗАМЪКА

Екскурзоводката – пищна като детска мечта – ни поведе към часовниковата кула, където времето се въртеше с танцова стъпка, правеше реверанси на посетителите, после засрамено се криеше зад завесите.

Жената с тъга обясни как дори от най-крехкия слънчев лъч стените пламвали като златни клади, но Господ рядко правел този подарък.

Замаян от сумрака в нейния глас, погледнах навън през едно прозорче – видях как дъждът тича през тревата със зелени обувки и облаците едва го настигат.

Петър Чухов

Петър Чухов (1961, София) е бакалавър по библиотечни науки и магистър по социология. Автор на 12 книги. Преведен на 17 езика. Носител на много награди, сред които Наградата на музея „Башо“ в Япония. Пише музика и текстове, свирил в различни рок-групи („Субдибула“, „Тутакси“, „Стенли“, „Гологан“, „Пешо и алкохолиците“, „Кокарда“), представя стихотворенията си с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“ (latext.eu).

Илюстрация: Весела Кучева

Материала подготви: Петя Хайнрих

Рубриката се осъществява със съдействието на сп. НО ПОЕЗИЯ.

Ето какво казва Петър Чухов за Лондон: Поетът Петър Чухов с най-краткия коментар за Лондон

Освен на този сайт, всеки ден споделяме истории за Лондон и българите в Лондон във фейсбук групата ни Разходки из Лондон. Специални новини за групата ни за разходки, както и за събития в Лондон споделяме чрез Бюлетин. Може да ни следвате също в Twitter @walklikeahuman и в Instagram @London4Bulgarians.

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.