На посещение в замъка

Виждали ли сте как дъждът тича през тревата със зелени обувки? А танцуващото време? Да вървим към замъка с поета Петър Чухов, който споделя: „Това стихотворение е писано при първото ми пътуване в Англия, когато се почувствах така, сякаш се завръщам след дълго отсъствие.“

Ilustration_vesushi-petarCjuhov

ПОСЕЩЕНИЕ В ЗАМЪКА

Екскурзоводката – пищна като детска мечта – ни поведе към часовниковата кула, където времето се въртеше с танцова стъпка, правеше реверанси на посетителите, после засрамено се криеше зад завесите.

Жената с тъга обясни как дори от най-крехкия слънчев лъч стените пламвали като златни клади, но Господ рядко правел този подарък.

Замаян от сумрака в нейния глас, погледнах навън през едно прозорче – видях как дъждът тича през тревата със зелени обувки и облаците едва го настигат.

Петър Чухов

Петър Чухов (1961, София) е бакалавър по библиотечни науки и магистър по социология. Автор на 12 книги. Преведен на 17 езика. Носител на много награди, сред които Наградата на музея „Башо“ в Япония. Пише музика и текстове, свирил в различни рок-групи („Субдибула“, „Тутакси“, „Стенли“, „Гологан“, „Пешо и алкохолиците“, „Кокарда“), представя стихотворенията си с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“ (latext.eu).

Илюстрация: Весела Кучева

Материала подготви: Петя Хайнрих

Рубриката се осъществява със съдействието на сп. НО ПОЕЗИЯ.

Ето какво казва Петър Чухов за Лондон: Поетът Петър Чухов с най-краткия коментар за Лондон

Освен на този сайт, всеки ден споделяме истории за Лондон и българите в Лондон във фейсбук групата ни Разходки из Лондон. Специални новини за групата ни за разходки, както и за събития в Лондон споделяме чрез Бюлетин. Може да ни следвате също в Twitter @walklikeahuman и в Instagram @London4Bulgarians.

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.