Потайно и скъпо - едно стихотворение на Ина Иванова

Ина Иванова, ярка личност от пловдивската артистична бохема, пише литературни текстове, сякаш елегантно фиксирани с езиков гланц, под който напира знойната чувствителност на юга. „Потайно и скъпо“ отхвърля бремето на дните и уж е стихотворение за безметежността на лятото. Но то е също и за отминаването, за натежаването, за трупането, на което противостоим с освободителното разкъсване на „евтиния гердан на плахостта“. Ина Иванова подхвърля: „Понякога ексцентричните стихотворения ме превземат.“

Ilustration-InaIvanova
  Потайно и скъпо Звукът от една-единствена перла, изкуствена, разбира се, шеметно въртяща се по дъсчения под. Глухото тупване, после търкалянето, замирането във внезапна пролука. Пея в пресъхналото гърло на юни, гласът ми къса евтиния гердан на плахостта и завалява златен прах от липите, и пеперуди почистват крилата си. Дебне на дъното на моя град лекият вятър на юни, окуражава ме да бъда готова, готова да съм, готова да летя, отвъд лъстивата противотежест на времето. Ина Иванова  

Ина Иванова е автор на сборниците с разкази „Право на избор и други проклетии“ (Арс, 2009), „Името на неделята“ (Жанет 45, 2012) и „Летящ акордеон“ (Жанет 45, 2014), както и на романа „Кар танеси” (електронна книга, Public Republic Publishing). Редактор в екипа на сп. „Но поезия“.

Снимка: Весела Кучева

Материала подготви Петя Хайнрих

Рубриката се осъществява със съдействието на сп. НО ПОЕЗИЯ

Ина Иванова си мисли за Лондон като място от роман на Зейди Смит 

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.
Разходки из Лондон   TWITTER | FACEBOOK | INSTAGRAM | БЮЛЕТИН | LINKEDIN | GOOGLE+| MEETUP


* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.