Севдалин Генов: Фрагменти от Кенууд Хаус

Севдалин Генов - в Лондон по лондонски

 

Вживях се в едно имение – Кенууд Хаус. И моите стъпки отекваха в преливащите един в друг салони. И моите следи шумоляха в листата на парка...

И на мен ми е симпатичен онзи кралски печатар Джон Уил, който преди 400 години е построил къщура в гората. Столетие по-късно оранжерията прелива в английски парк с безкрайни поляни, обсипани с цветята на всички сезони и омаяни от цъфтежа на магнолиите. В небрежността, в естествения природен вид се крие дискретният дизайн на ландшафтното изкуство.

И аз се вглеждам в портрета на граф Менсфилд, възложил през 1754 г. на Робърт Адам пълна реконструкция и превърнал Кенууд Хаус от къща, през вила и резиденция, в дворец – шедьовър на ранния класицизъм и образец на интериорното изкуство от средата на 18 век.

През големите стъклени витрини на двореца сериозните мъже от каменните портрети и изящните дами от платната с любопитство гледат навън, сред дърветата, към скулптурните композиции на Хенри Мур, Барбара Хепуърт, Еужен Додене – дръзко, но и логично вписани в пейзажа на вечния парк.

Всеки интериор е и екстериор (и обратно, разбира се: вътре-вън-вътре-вън), докато заставам на прага и насочвам поглед от вечно търкалящите се по затревения хълм деца към трапезарията

... с „Момиче с китара“ на Вермеер, „Портрет на Питер ван ден Броке“ на Халс, автопортрета на Рембранд и няколко отлични платна на Ван Дайк.

... или към зелената стая с колекцията портрети на жени и деца, сътворени от Ромни, Рейнолдс и Гейнсбъро... Странна е тази сбирка от 63 прелестни картини на Лорд Айви от пивовар от фамилията Гинес – увлечен бил по холандските и фламандски живописци от 17 в. и техните британски последователи и основно колекционирал портрети на дами и деца. Когато през 1925 г. славата на Кенууд Хаус запада, той купил имението и го спасил от събаряне. После стегнал сградата, вградил колекцията и дори не поживял тук, но написал завещание, с което дарява всичко на хората и умрял.

Кенууд Хаус има прекрасна библиотека, в която мога да извадя книга и да почета, седнал на кресло до камината. Има и музикален салон, в който имах късмета да чуя трепетната арфа и кристалния звук на  клавесина.

Оживено е около мен в Кенууд Хаус – пътешественици, любители на изкуството, реставратори, музиканти и меломани, билкари, събиращи платнени торбички с чай, градинари, подстригващи 400 годишната морава, пчелари и сладкари над тенджерите със сладко от малини...

И ако някои от имената англичаните ги изписват или произнасят по друг начин – от това споменът не се променя, нали?!

И аз бях тук и аз  си хапнах от медеца:

                                                                       ... Севдалин Генов

Kenwood_by_Robert_and_James_Adam,_published_1764_edited

Имението Кенууд, илюстрация от Робърт и Джеймс Адам, 1764 г.

Прочетете също „Стихотворение поклон“ от Севдалин Генов.

В неделя, 4 декември, организираме посещение на Kenwood House в Хампстед Хийт. Заповядайте!


   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.