Алекс Ома-Пaйос - един нигерийски “българин” в Лондон

ALEX PORTRAIT

Алекс Ома-Пaйос (Alex Oma-Pius) e африкански “българин” в Лондон. Наричам го така, защото няколко минути след като сме се запознали го чувствам близък. Затова допринасят експертните познания на Alex за места, хора и събития в България, както и факта, че си говорим на български.

Алекс е нигериец. Той е бил студент в България. Два пъти. Първо през 1983 г., когато са го обучавали на политически науки и отново между 1985 и 1991 г., когато е учил актьорско майсторство в тогавашния ВИТИЗ (Висш институт за театрално изкуство).

Много са неочакваните неща, които се случват на първата ни среща в 012 Bar срещу Stratford Library.

Докато се учудвам, че говоря с чернокож африканец на български, Алекс ме информира, че негов приятел нигериец е създал фейсбук група на африканци бивши студенти в България.

"Някогашните студенти от български университети днес работят като лекари и инженери в своите държави, както и по света - в Швеция, САЩ, Германия, Великобритания.", казва Алекс. После ми показва "Фейсбук" група на бившите чуждестранни студенти в България. Става ми мило като откривам спомнените им за баничка с боза, кисело мляко и виждам снимките с някогашните розови картонени билети на БДЖ.

“Много българи в Лондон не знаят, че в миналото в България се учеха хора от цял свят. “Не е възможно!” – отговарят, като кажа, че съм бил студент в София.”, споделя Алекс.

Усмивката на моя нов приятел ми показва, че му е приятно, както на мен да си говорим за България.

“Едно от най-добрите времена за мен беше в България, защото бях млад и защото не стоях затворен, а бях част от българския живот. Ходех къде ли не Плевен, Силистра. . . Винаги ме приемаха добре, защото имах много български приятели. Имах желание да видя възможно най-много неща."

Алекс ми разказва история от Ямбол: “Бях с приятели в Ямбол. Отседнах в хотел. По това време Коню Коочи, нигерийски боксьор беше станал световен шампион. Неговият треньор беше българин и го беше довел в България. Двамата са били в Ямбол, където са отседнали в същия хотел, в който бях аз. Само че няколко седмици преди мен. Аз не знаех за това. Излизам от хотела и виждам, че докато съм бил в стаята си, фоайето се е напълнило с деца и възрастни. Салата отвсякъде (израз на Алекс!). Всички започнаха да пляскат. Чудя се какво става. Оказва се, че ямболчани помислили, че Коню Коочи се е върнал в Ямбол и хората са дошли да го поздравят. Бяха ме взели за известния нигерийски боксьор. Много ми хареса това.” След като завършва актьорско майсторство в София Алекс се установява в Лондон. Тук живее от началото на 90-те години. Има свой театър Iroko Theatre.  

В събота, 27 януари, организираме среща с  Алекс Ома-Пaйос. Подробностите са в поканата* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.