Онлайн разговор с Виктор Кадири за расизма в България и по света

 

Всеки ден получавам имейли от британски бизнеси, които информират какво ще направят против расизма. Поводът са протестите против расизма. От българския фейсбук научавам, че в България няма расизъм. Дали е така обаче? Сетих се, че може да говорим на тази тема с пловдивчанина Виктор Кадири, чиято майка е българка, а баща - нигериец. С Виктор се запознахме на разходка на нашата група в Лондон, на която той дойде с фотоапарат, защото е фотограф. Информация за онлайн разговора ни с него ще намерите в края на блиц интервюто с Виктор. 

 

Живял си в България, Нигерия, а сега в Англия. Майка ти е българка, а баща ти – нигериец. Какво мислиш за идентичността? 

Идентичността е тази част от човека, която никой и нищо не може да промени. 

Каква е твоята идентичност?

Аз съм пловдивчанин, понякога българин, понякога по-българин от другите българи.

Как би описал родния си град Пловдив в едно изречение? 

Ще цитирам известния пловдивски поет, журналист, писател и общественик Александър Секулов, който написа преди време, че Пловдив е името на града, в който живеем, само когато сме щастливи.

Какъв беше животът ти в Пловдив?

Айляк и много работа. 

Какво те доведе в Лондон?

Имах нужда от промяна.

Промени ли се идентичността ти в Лондон. Как?

Идентичността ми е същата, но светът ми е по-голям.

Защо реши да се учиш фотография в Лондон?

В България фотографията ми беше хоби и неосъществена амбиция и мечта 

Колко често мислиш за расизма и защо?

Всеки ден. Защото в абсолютно всеки един ден от съзнателния ми живота съм видял или изпитал лично някаква форма на расизъм.

С какво за важни за теб днешните протести против расизма?

Защото те са стъпка в правилната посока, която светът трябва да поеме в опит да стане справедлив.

Защо прие поканата за онлайн разговора на групата за разходки из Лондон?

Защото много българи имат грешна или никаква представа за расизма,  протестите които се случват в момента и за движението Black Live Matters. 

Въпросите зададе Бойко Боев.

Снимка: Jean Francois Deuxième, Boo Georgieva

Заповядайте на онлайн разговора ни с Виктор Кадири тази събота, 27 юни, от 11 часа британско време. За да се включите, използвайте този линк:

https://us02web.zoom.us/j/87294297581

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.