Защо в Лондон няма много улични кошчета за боклук?

Ако за първи път сте туристи в Лондон, ще ви направи впечатление, че по улиците на града има много малко кошчета за боклук. Няма много кошчета в метрото.

Любопитно е как, въпреки липсата на много кофи за боклук, градът не изглежда мръсен. Вероятно това се дължи на редовното почистване.

Но още по-любопитно е защо уличните кофи за боклук са толкова малко.

Причината: до 90-те години Лондон е обект на терористични атаки на Ирландската Републиканска Армия, която поставя взивни устройства в металните кофи за боклук, използвайки ги не само като скривалище, но и като възможността при взрив парчетата от кофите да служат като шрапнели. 

Днес в Лондонското сити има само около 40 улични кофи за боклук.

Съвет: носете си плик/торба за боклук и когато влезете в заведение, влак или сграда, изхвърлете боклука си там. В някои метростанции има кофи за боклук, но днес те са прозрачни найлонови торби.

Общините определят размера на глобата за хвърлен боклук на улицата. Обикновено максимумът е 150 паунда, но ако платите глобата в срок, ще бъде намалена на половина.

Много е важно да знаете, че в Лондон може да бъдете глобени за хвърлен фас на улицата. Глобата е от 150 паунда в Лондонското сити и ако се направите на разсеян и не платите глобата, може да бъдете осъден, като осъждането ще бъде вписано в досието ви за съдимост. Последното пък има значение за намиране на някои видове работа и получаване на британско гражданство.

В Лондон може наистина на бъдете глобени за хвърлен фас. В това се убедихме по време на разходка в Гринуич (Гринич), когато участник от групата ни беше глобен. Така че, предупредени сте!

 

Автор: Бойко Боев

Снимки: Alan Stanton  under Creative Commons Licence.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.