Чичестър - градът с най-много слънце в Англия

 

Чичестър се намира в южна Англия, на 1 час и 40 минути с влак от лондонската гара Виктория. Мой приятел ми каза, че е красив град и решихме да го разгледаме за един ден. Всяка година правим опознавателно пътешествие във Великобритания; тази година опознаваме страната повече, тъй като международните пътешествия са трудни. 

Оказа се, че Чичестър е наистина красив. Споделяме снимки с вас и някои впечатления. 

Най-напред, Чичестър е градът с най-много слънце в Англия през годината. После той е не просто град, а сити. В Англия има 51 ситита. Статутът им е от Средновековието и най-често се дава заради значението на градската катедрала - Чичестър, който датира от римско време, има катедрала от 12 век, която е седалище на владиката на областта Съсъкс.

Първото ни впечатление бяха запазените стари сгради по улиците,в  които днес се помещават изискани магазинчета.

 

 

От римско време улиците на града се събират като лъчи в центъра, където от 18 век се намира часовникова кула. От всяка нейна страна има часовници, които гледат към отделните улици.

В неделния ден магазините бяха отворени за клиенти.

Ние прекарахме доста време в катедралата, с която е известен Чичестър. 

Тази катедрала е готическа - за английските готически кадетрали са характерни стъклописите, арките и събирането на сводовете под остър ъгъл. Знаете ли, че готическият стил в Европа е заимстван от ислямската и индийската архитектури? 

Специално гледахме един червен стъклопис, защото той е нарисуван не от кой да е, а от самия Марк Шагал и изобразява празнуващи хора, които възхваляват Бог.

 

Бяхме впечатлени също от текстилното изкуство. Вижте фината бродерия. 

 

В катедралата на Чичестър е гробът на рицар и съпругата му. Погледнете внимателно - те си държат ръцете. Един от най-големите англоезични поети - Филип Ларкин, e посветил стихотворение на този паметник на любовта. Рицарът е сложил крака върху лъв, а жената - върху куче.

До катедралата е къщата на нейния dean (декан) - това е титлата на управителите на катедрали.

В съседство са и домове за бедни хора. Построени през 19 век, те продължават да подслоняват бедни.

Докато оглеждахме красивите сгради в центъра на Чичестър, намерихме ....

 

.... табелка пред зъболекарски кабинет с българско име и град на нея.

Следобед прекарахме в имение до Чичестър. Това е имението на Goodwood House и е на херцога на Ричмънд (Duke of Richmond). Шофьорът на юбера, румънец, който ни откара до там, ни каза, че в него се провежда всяка година фестивал на ретро коли, на който всички присъстващи са облечени в ретро стил. Докато обясняваше за фестивала, той ни показа също входа на завода на Роуз Ройс, покрай който минахме.

Първо - бяхме впечатлени от това, че можехме да се разхождаме из цялото имение свободно и без входна такса. В този момент освен нас в далечината се виждаше още една двойка. Затова можехме да си представим дори, че ние сме собствениците на имението. 

Заради идиличните гледки, се чувствахме и много романтично. Но преди да видите тях, вижте на горната снимка как изглежда конюшната на имението. 

 

 

Много ми харесаха две дървета - това много старо маслиново дърво (на долната снимка) и кедрите - националното дърво на Ливан - които видяхме на няколко места в имението.

 

Шофьорът на юбър таксито, което взехме обратно от Goodwood House към Чичестър, се оказа от Русе. Той сподели, че за първи път отишъл в Чичестър на гости. Но толкова му харесало на това място, че решил да се установи там. 

Това беше нашият фоторазказ. Сега вие споделете с нас кои градове във Великобритания са ви впечатлили.

 

Текст и снимки: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.