Как да създваме връзки с професионалните общности във Великобритания?

FullSizeRender (1)
"Работа във Великобритания" е нова рубрика на сайта "Разходки из Лондон". Споделяйки съвети и опит, с тази рубрика искаме да сме полезни на всички, които си търсят работа във Великобритания. Ние имаме също група, чиито членове имат амбиция да си помагат и да се мотивират в процеса на търсене на работа и кариерна реализация във Великобритания. Този текст е посветен на създаването и поддържането на връзки с професионалните общности във Великобритания. Родителите ми в България ме учиха, че най-важното нещо е да съм добър професионалист. Те вярваха, че щом съм добър професионалист, ще бъда ценен и никога без работа. Във Великобритания научих, че този български урок не работи. В динамичния британски пазар на труда дори това, че сте били отличници или си знаете добре професията не ви гарантира работа. Попитайте банкерите за това. Онзи ден един български банкер в Лондон се оплакваше публично, че Брексит и Доналд Тръмп са му объркали професионалния живот. Независимо, че е учил в престижни университети. Не съм банкер и не познавам въпросния страдалец от Ситито, но мога да кажа, че разбирам как се чувства той. Във Великобритания не само трябва да сте добри професионалисти, трябва и колегите да ви познават и да знаете какво става във вашата сфера. Дори понякога това е по-важно, отколкото да сте добри в професията си. За чужденците създаването на подходящи професионални контактите е особено предизвикателство. Те започват по-късно да създават такива във Великобритания и често дълго се лутат преди да се научат как да правят успешно контакти и къде да слушат и гледат, за да се ориентират в професионалните среди. Следващите четири съвета ще са от ползва за всички, които имат работа или си търсят работа – независимо дали е в същия сектор или в друг, както за тези, които искат да научат или да видят вълнуващи неща в Лондон.
FullSizeRender (2)
1. Редовно посещавайте събития на практикуващите вашата професия: Ако вече работите по професията си, сигурно имате колеги, с които може да отидете заедно на семинар или конференция. Ако не работите по професията си, пак задължително трябва да посещавате професионални събития, ако желаете един ден да работите, това което сте учили или работили в България или на други места по света. Аз лично ходя на професионални събития един или два пъти месечно. Така хем съм информиран за последните професионални новини, хем се запознавам с колеги, хем се прибирам с нови идеи за развитието си. 2. Следете за събития, свързани с професията ви: Много ясно, че за да ходите на професионални събития, трябва първо да знаете къде се случват те. В Лондон се случват много неща. Аз съм си направил списък в Туитър (twitter list) на професионалните организации в моя бранш. Всеки няколко дни гледам какво са публикували те и ако има събития, които са от интерес за мен, се записвам. Също, един път седмично влизам в eventbrite.co.uk, където гледам за нови събития в моята професионална сфера. Член съм и на няколко лондонски групи в meetup.com на хора от моята професия. 3. Използвайте професионални срещи за ориентация в професията: Повечето презентации на професионални срещи са забавни и за непрофесионалисти. Затова може да отидете и от просто любопитство. Разбира се, най-голямата полза от тях е да научите новините  в професията ви и да разчупите въображението си. На мен ми харесва да си водя записки на семинари. Така отново се чувствам ученик и студент. И всеки път ми се струва, че ставам по-умен благодарение на това. Най-важното е да разберете накъде отива професията ви и с какво да се занимавате в бъдеще, ако искате да не останете един ден без работа. (Примерът с младия български банкер е показателен – в Лондон вече има много банкери и малко работа за тях. Преувеличавам, разбира се. :) 4. Не забравяйте да се запознавате с колеги по време на професионалните събития: Днес човек може да се самообразова и по интернет. Затова професионалните събития, колкото и да са полезни от гледна точка на съдържание, са преди всичко важни за контакти с други колеги. Аз лично гледам да говоря с възможно най-много хора и да разменям контакти. За това отделям не повече от 10 минути за разговор с един човек. С тези, които са ме впечатлили, се свързвам след това по Linkedin или по имейл. Целта е да говоря с максимално много хора и да подбирам тези, които са важни за кариерното ми развитие. Търся три вида контакти – бъдещи партньори, служители на компании и организации, където искам да работя един ден (dream companies) и бъдещи ментори. За последните ще разкажа следващия път. Ако желаете да се включите на следващата сбирка на групата за професионална взаимопомощ, ни пишете bulgariansinlondon@gmail.com. Ще ви имаме предвид и поканим лично на втората ни среща.  
FullSizeRender
Снимките са от последната професионална среща, на която бях.  


* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.