Как изглежда доброто CV в Англия?

5121772432_283c4f57ed_b

Специално за рубриката Работа във Великобритания на сайта Разходки из Лондон Нели Димитрова споделя своите впечатления и съвети за писането на професионални автобиографии. Нели пише СV-та на много българи в Англия.

Намирането на работа зависи от качеството на вашата професионална автобиография (CV), затова се погрижете за CV-то си. Професионалният ви опит трябва да е добре описан, за да очаквате добри резултати. На работодателя му отнема точно няколко секунди, за да прецени дали да продължи да чете вашето CV и дали вие се отличавате от тълпата. Затова трябва да го грабнете от самото начало.

При писането на CV-та аз отделям много внимание върху личното изявление (personal statement) в началото на автобиографията, защото то трябва да впечатлява. В Англия не признават европейския формат на CV. За разлика от нашата страна, както и много други, тук не избират по пол и националност, визия и години. Ами, точно обратното - тук е важно за тях какъв човек си, какви качества, умения и опит имаш. И в тукашния формат можеш да използваш много по-оптимално мястото, за да опишеш повече неща за себе си и да дадеш повече примери, и така да грабнеш потенциалния си работодател.  Защото СВ-то, както всички знаем, е реклама за нас самите и е много важно как то ще бъде написано.

Аз смятам, че един човек дори и много добре да владее езика, отново може да срещне трудности в писането на автобиография, поради простата причина, че трябва да умее да се изразява добре, има си начини и стандарти на писане, важно е да се знае на какво трябва да се наблегне. Истината е, че повечето от хората търсят някой приятел, за да им напише автобиографията или образци в интернет, но това определено не е най-добрата идея.

Аз помагам на своите клиенти не само с написването на професионална автобиография, ами и с предоставянето на полезна информация относно начина на кандидатстване, къде да кандидатстват, как да се подготвят за интервюто, как да се държат на самото интервю. Общо взето, гледам максимално да смеля информацията за човека, с когото работя и да опростя самия процес на търсене на работа. Помогнала съм на много хора да си намерят добра работа, като голяма част от тях са били с малки познания по езика, а други - с малко опит. Както знаете, за англичаните най-важен е опитът, който имаме от тук. А не от България или която и да е друга държава. Затова бих препоръчала, ако срещате трудности при намирането на работа и можете да си го позволите, да работите, макар и за кратко като доброволци, за да натрупате опит във Великобритания в сферата, в която си търсите работа. А и един работодател винаги се впечатлява повече когато види voluntary work в автобиографията.

Моите съвети към вас са следните:

Не използвайте Европейски стандарт за автобиография. Не е нужно да слагате снимка, дата на раждане, пол, години, националност. Придържайте се към едно лице в писането на СВ-то (т.е. или само в 1 лице единствено число, или само в 3-то лице единствено число). Не правете СВ-то си по-дълго от една, максимум две страници. Давайте достатъчно примери, но не и прекалено много. Опишете добре себе си като индивид, качествата и уменията, които притежавате, както и всяка работна позиция, и най-вече - с какво вие изпъквате пред останалите кандидати.

Neli

Контакти за връзка с Нели Димитрова: Имейл: elia11services@gmail.com Фейсбук страница: https://www.facebook.com/groups/1522461101414192/

Прочетете също представянето на Нели на нашия сайт: Нели Димитрова: Осъществявам мечтите си

Снимка Work: Sean MacEntee under Creative Commons Licence.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.