"Работа във Великобритания" – новата ни рубрика

jobs

Разходки из Лондон има нова рубрика. Тя е за тези, които си търсят работа във Великобритания или имат такава вече, но си търсят по-добра работа, или пък се опитват да се реализират в друга професионална област и се нуждаят от съвети и контакти как да направят това.

Има много различия между търсенето на работа във Великобритания и България. Освен това намирането на работа отнема време. Нашето желание е тази рубрика да помогне със знания и идеи за намиране на работа в Обединеното кралство. Визията ни е да имаме група, чиито членове се подкрепят взаимно с професионални контакти и съвети, които поддържат висока мотивацията за кариерно развитие.

Започваме с 4 до болка познати теми, с които искаме да ви грабнем вниманието:

Знаете ли, че рекрутърите и работодателите във Великобритания отделят 4 секунди, за да преценят дали да отхвърлят едно CV? Това показват изследванията. Затова трябва да задържите вниманието им с вашето CV. Как? С думите, които използвате, и това което ще кажете за своя опит. За думите ще си говорим специално друг път. Опитът, който имате, е (обикновено) по-важен от това, което сте учили: Не може да се сърдим на британските работодатели, че не разбират много (или не желаят да разбират) професионалния опит, придобит в България. Но може да придобиете опит във Великобритания като доброволци. За доброволец опитът от България ще ви е полезен и ще ви даде много важно предимство – професионални контакти. Не е нужно да сте всеки ден или цял ден доброволец във Великобритания. Вече писахме как може да станете доброволец. Във Великобритания професионалните контактите са по-важни от това, което знаете и дори от опита, който имате: Изследвания показват, че 80 % от хората си намират работа чрез познати. Колко голям е кръгът от професионалните ви контакти във Великобритания? Знаете ли как да разширите кръга от професионалните си контакти? (Най-напред, нека уточним, че не става дума за всякакви познанства, а такива, които ще са ви полезни за кариерата. Например, малко е вероятно контактът ви с пианист да влезе в графата на полезните професионални контакти, ако сте математик.) Установено е, че голямата част от професионалните контакти се изграждат най-вече в пъбовете след работа, професионална среща или конференция. Не е нужно да пиете, а да ходите на пъб и да си говорите с колегите (или бъдещити ви колеги) там.

Миналата неделя се събрахме 26 българи, за да си говорим за трудовия пазар във Великобритания и как да сме успешни на него. Поканихме на срещата Rohan Harris, кариерен консултант. Ако желаете да се включите на следващата сбирка, ни пишете bulgariansinlondon@gmail.com. Ще ви имаме предвид и поканим лично на втората ни среща.

Снимка: Aaaarrrrgggghhhh! under Creative Commons Licence.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.