Саймън Бьоринг: Как се става проджект мениджър във Великобритания

knowledge-train-simon-buehring

За нашата рубрика "Работа във Великобритания" на сайта Разходки зи Лондон разговаряхме със Саймън Бьоринг, който разказа за начина, по който работят проджект мениджърите във Великобритания. Този текст ще е от полза за всички, които си търсят работа във Великобритания, особено за хората от IT сектора, които вероятно вече познават методологията за управление на проекти PRINCE2, която Саймън преподава. Благодарим на Антония Скинер за превода на интервюто.

Какво предизвика интереса ти в управлението на проекти? Бях работил като инженер на софтуерни проекти в продължение на много. Един ден шефът ми ме попита дали мога да управлявам един проект. Въпросният проект беше малък и аз харесах предизвикателството. Винаги съм се интересувал от това как хората си сътрудничат и работят съвместно, за да се изгради нещо заедно.

Първоначално нямах никаква представа тогава как да напиша план или да идентифицирам рисковете, така че аз просто направих нещата по начина, които бях виждал мениджъри да правят в предишни проекти.

Година по-късно бях на обучение на методология за управление на проекти PRINCE2. Тогава разбрах, че всичко в моя проект бях правил погрешно!

Как кариерата ти се разви след това? Веднъж щом имах опитът с малък проект, постепенно започнаха да ми се увеличават отговорностите с управление на по-големи проекти.

Какво ти харесва в управлението на проекти?  Това което ме удовлетворява от работата ми е осъществяването на нечия мечта в реален продукт на добра цена.

В кои сфери се търсят проджект мениджъри във Великобритания?  Това наистина варира. Има много работа в компютърната сфера, банковото дело, строителството и в публичната администрация.

Какво е необходимо, за да станеш мениджър на проект?  Първо, проектен опит - колкото повече толкова по-добре! Второ, квалификация като PRINCE2 например. Ако не разполагате с модерни думички като PRINCE2 на автобиографията си, дори няма да бъдете поканени на интервю. На трето място, късмет! Да бъдеш на точното място в точното време. Да те познават хора, които знаят способностите ти на проджект мениджър.

Какво е толкова специалното на PRINCE2?  Редица неща: това е най-популярната методология за управление на проекти в света. Повече от 1.5 милиона PRINCE2 изпити са взети в целия свят от 1996 г насам. Броят продължава да растат всяка година и повече от 150,000 души ще държат изпитите на PRINCE2 през 2016 г. PRINCE2 също ви казва какво да правите, как и кога. Принципите заложени в програмата са приложими веднага и във всеки проект. Бих казал, че в днешно време PRINCE2 е абсолютно належащ за всеки проджект мениджър във Великобритания.

От кои индустрии са предимно твоите клиенти?  Хората, които посещават нашето обучение идват от публичния и частния сектор, но и от неправителствени организации. Общото между тях е, че всички тези организации са в процес на промени, а управлението на проекти им помага в успешното осъществяване на тези промени. Ето защо има толкова много търсене на хора с умения в управление на проекти. По мое мнение, управлението на проекти ще расте все повече и повече, тъй като организациите променят начина, по който извършват дейността си. Днешната глобализация изисква от всяка компания и организация да се променя.

Как хората могат да се възползват от услугите ви? Възможно ли е да се направи PRINCE2 от разстояние?  Хората, които посещават нашата подготовка, правят това в продължение на 2 основни причини: за да им помогне да си намерят работа или да им помогне да научат практически умения, с които да бъдат по-конкурентни. Не винаги е възможно да физически да присъстваш на курс, така че ние предлагаме сертифициране с PRINCE2 онлайн. С тази опция, хората учат онлайн чрез нашето електронно обучение и взимат изпитите на PRINCE2 онлайн, когато са готови.

Контакти със Саймън Бьоринг може да осъществите чрез сайта на компанията, в която работи Knowledge Train Limited.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.