Ваня Мерджанова: РОДИНА... в чужбина

По традиция на нашите лондонски пикници четем произведения на български писатели. Седнали на тревата в близост до полята с цъфнала лавандула в село Шоръм в Кент, тази година четохме части от новата книга на Георги Господинов “Всичките наши тела”, които всички харесахме. Нашето откритие на този пикник обаче беше талантът на Ваня Мерджанова, която е участник в лондонската ни група за разходки. Ваня ни прочете едно свое произведение, с което спечели аплодисменти. Поканихме я да представи своята творба и на читателите на Българи в Лондон:

 

Благодарение на Преслава от лондонската група за разходки, научих, че списание “Сборище на трубадури “обявява конкурс за микроразказ в 42 думи.

Реших да опитам .

Спонтанно, пътувайки в автобус 486 от North Greenwich do Charlton, написах моята история.

Думите се лееха от душата ми и изпълваха белия лист.

После трябваше да се сбогувам с някои от тях, за да останат само 42. Беше трудно ...всяка дума бе важна за мен, преживяна и изстрадана.

Четиридесет и две думи - моят малък микросвят !

Разказът бе харесан и стигна до финала.

Приех предизвикателството да ви разкажа за този конкурс, защото съм убедена, че където и да се намираме, когато влагаме любов и вяра, мечтите се сбъдват.

 

#конкурс42

Пред старата къща цъфтяха божури.

Събориха къщата....

Присадих цветята на бабината могилка в Гробищния парк.

После... трябваше да замина.

От дъното на куфара, с надежда, ме гледаха черните семенца.

Измина година.

Една сутрин два алени божура поздравиха лондонското слънце.

РОДИНА ... в чужбина.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.